"När kärnkraftsbolagen säger att det inte finns finansiella möjligheter att driva de här fyra äldsta kärnkraftsverken, så är det ett faktum. Men däremot kommer vi inte att kunna minska antalet reaktorer hur som helst," säger Löfven till DI. Foto: Pelle T Nilsson
"När kärnkraftsbolagen säger att det inte finns finansiella möjligheter att driva de här fyra äldsta kärnkraftsverken, så är det ett faktum. Men däremot kommer vi inte att kunna minska antalet reaktorer hur som helst," säger Löfven till DI. Foto: Pelle T Nilsson

Skatten på kärnkraft kan komma att sänkas

Publicerad

2015 höjde regeringen skatten på kärnkraften.

Nu tyder allt på att den ska sänkas igen, uppger Dagens Industri.

– Vi har en ny verklighet, säger statsminister Stefan Löfven till tidningen.

Förra året höjde regeringen effektskatten för kärnkraft. Samtidigt är elpriset rekordlågt, och detta skulle sammantaget kunna leda till att kärnkraften snabbavvecklas. Oppositionen har krävt ett krismöte i frågan.

Nu agerar regeringen för att behålla större delen av svensk kärnkraftsproduktion: De kvarvarande sex reaktorerna blir kvar.

– När kärnkraftsbolagen säger att det inte finns finansiella möjligheter att driva de här fyra äldsta kärnkraftsverken, så är det ett faktum. Men däremot kommer vi inte att kunna minska antalet reaktorer hur som helst, säger Löfven till DI.

"De sex reaktorerna behövs"

Även energiminister Ibrahim Baylan (S) är tydlig på den här punkten.

– Jag är noga med att framhålla att de återstående sex reaktorerna behövs som en brygga in i ett förnybart system på sikt. Därför kommer vi under våren att försäkra oss om att så blir fallet, säger han i DI.

Nu ska partierna inom energikommissionen börja förhandla på allvar. Enligt Dagens Industris uppgifter har Socialdemokraterna mer eller mindre bestämt sig för att effektskatten ska sänkas igen.

– Vi har en ny verklighet och då är vi beredda att se över den, kommenterar statsminister Stefan Löfven.

MP väntas stödja S

Eftersom MP är nöjda med att fyra reaktorer stängts, samtidigt som det inte finns planer på att bygga nya kärnkraftverk, tyder mycket på att partiet kommer att stödja S-förslaget.

Regeringen vill också diskutera hur energimarknaden ska fungera på sikt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag