Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skatten på kärnkraft kan komma att sänkas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"När kärnkraftsbolagen säger att det inte finns finansiella möjligheter att driva de här fyra äldsta kärnkraftsverken, så är det ett faktum. Men däremot kommer vi inte att kunna minska antalet reaktorer hur som helst," säger Löfven till DI.
Foto: Pelle T Nilsson

2015 höjde regeringen skatten på kärnkraften.

Nu tyder allt på att den ska sänkas igen, uppger Dagens Industri.

– Vi har en ny verklighet, säger statsminister Stefan Löfven till tidningen.

Förra året höjde regeringen effektskatten för kärnkraft. Samtidigt är elpriset rekordlågt, och detta skulle sammantaget kunna leda till att kärnkraften snabbavvecklas. Oppositionen har krävt ett krismöte i frågan.

Nu agerar regeringen för att behålla större delen av svensk kärnkraftsproduktion: De kvarvarande sex reaktorerna blir kvar.

– När kärnkraftsbolagen säger att det inte finns finansiella möjligheter att driva de här fyra äldsta kärnkraftsverken, så är det ett faktum. Men däremot kommer vi inte att kunna minska antalet reaktorer hur som helst, säger Löfven till DI.

"De sex reaktorerna behövs"

Även energiminister Ibrahim Baylan (S) är tydlig på den här punkten.

– Jag är noga med att framhålla att de återstående sex reaktorerna behövs som en brygga in i ett förnybart system på sikt. Därför kommer vi under våren att försäkra oss om att så blir fallet, säger han i DI.

Nu ska partierna inom energikommissionen börja förhandla på allvar. Enligt Dagens Industris uppgifter har Socialdemokraterna mer eller mindre bestämt sig för att effektskatten ska sänkas igen.

– Vi har en ny verklighet och då är vi beredda att se över den, kommenterar statsminister Stefan Löfven.

MP väntas stödja S

Eftersom MP är nöjda med att fyra reaktorer stängts, samtidigt som det inte finns planer på att bygga nya kärnkraftverk, tyder mycket på att partiet kommer att stödja S-förslaget.

Regeringen vill också diskutera hur energimarknaden ska fungera på sikt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.