Skattebetalarna stod för lönen - efter miss

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Svenska skattebetalare bidrog till Margot Wallströms lön i FN. Bara en månad innan Wallström fick jobbet skänkte Sida 42 miljoner kronor till en fond, genom vilken Wallströms lön finansierades.
Foto: Cornelia Nordström

Svenska skattebetalare har stått för Margot Wallströms lön i FN. 

Efter att FN missat att budgetera för kostnaderna kring hennes toppjobb fick i stället svenska biståndsorganet Sida betala genom en särskild fond. 

Notan: 6,6 miljoner kronor. 

- Det var jättebra att det fanns tillgång till den här fonden, säger Margot Wallström till Dagens Nyheter.

För lite mer än ett år sedan fick Margot Wallström ett toppjobb  i FN, som organisationens särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och konflikter. I dag avslöjar Dagens Nyheter att kostnaderna för Margot Wallströms jobb inte har betalts av FN -  utan av Sverige och svenska skattebetalare.

 FN hade inte budgeterat för varken Wallströms eller hennes medarbetares löner och andra omkostnader.

"Fel i budgetprocessen"

 - Man kom på något sätt fel  i budgetprocessen, säger Joakim Stymne, statssekreterare hos biståndsminister Gunilla Carlsson (M), till Dagens Nyheter.

 Räddningen blev en FN-fond som finansierar arbete mot sexuellt våld i väpnade konflikter. FN tog en miljon dollar ur fonden, cirka 6,6 miljoner kronor, för att kunna täcka kostnaderna för Margot Wallströms nya toppjobb.

 Bara en månad innan Wallström fick jobbet skänkte det svenska biståndsorganet Sida 42 miljoner till fonden, som består till två tredjedelar av svenska skattepengar.

 Margot Wallström ser inga problem med att svenska skattepengar, inte FN-pengar, betalar hennes lön.

 - Det var jättebra att det fanns tillgång till den här fonden, säger den förre S-ministern till Dagens Nyheter.

 Margot Wallströms lön ligger på mellan 71000 och 80000  -  skattefritt. I stället för skatt betalar hon en avgift till FN. Skulle hennes lön ha finansierats på det vanliga sättet, ur FN:s budget, skulle Sverige ha bidragit med cirka en procent av kostnaderna. Från och med förra årsskiftet betalas nu hennes lön av FN.

Regeringen: Det är en slump

 Både regeringen och Sida hävdar att det är en slump att Sverige bidrog med 42 miljoner till FN-fonden bara en månad innan det blev känt att en svensk fått det aktuella FN-jobbet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.