Folkhälsomyndigheten inför skärpta restriktioner i Region Kalmar, Region Norrbotten och Region Västerbotten.
I Blekinge görs det för att ligga steget före.
För region Norrbotten och Västerbotten gäller också att man ska ”avstå från att göra onödiga resor såväl inom som utom regionen”, skriver Folkhälsomyndigheten.
– Om man befinner sig i regionerna och har en hemresa planerad så får man så klart göra det. Men man ska undvika onödiga resor, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
Varför skärps inte allmänna råden i hela landet?
– När vi ser en ökad vårdbelastning och en snabb smittspridning och smittspårning – då är det läge att införa de allmänna råden. Det har vi ofta gjort i flera regioner samtidigt, säger Sara Byfors.
Det går inte att vänta på att det kommer skärpta nationella råd, anser Bengt Wittsjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge.
1 000 personer vårdas
– Om det fortsätter på samma sätt kommer vi att drabbas likadant som våra grannlandsting, säger han vid en pressträff.
Det innebär att totalt 14 av landets 21 regioner har skärpta råd som syftar till att begränsa sociala kontakter och minska smittspridningen.
I region Stockholm har 4 762 nya fall bekräftats under de senaste fyra dagarna.
– 130 covid-19-patienter vårdas just nu i intensivvåden i Sverige och utöver det vårdas ungefär 1 000 personer med covid-19 i sjukvården, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef för Socialstyrelsen.
Det är något som Folkhälsomyndigheten är försiktiga med att benämna som en andra våg.
– Vi kan konstatera en bred smittspridning i stora delar av landet på ett sätt som vi inte såg under sommaren. Det drabbar hela landet fast med skillnad mellan regionerna fortsatt. Kalla det för en andra våg eller inte, säger Sara Byfors.
Vilka regioner har skärpta råd?
Region Östergötland
Region Örebro län
Region Västra Götaland
Region Uppsala
Region Sörmland
Region Stockholm
Region Skåne
Region Kronoberg
Region Jönköpings län
Region Halland
Region Blekinge
Region Västerbotten
Region Norrbotten
Region Kalmar.
Varningen: 20 000 döda
Om smittspridningen inte minskar i Sverige kan ytterligare uppemot 1 500 svenskar dö med covid-19 innan nyår, varnar Uno Wennergren, professor i teoretisk biologi.
Om smittan återigen sprider sig på äldreboenden riskerar det totala antalet avlidna under pandemin att hamna på ”10 till 20 000”, säger han.
– Tyvärr skulle jag nog vilja att alla blev lite rädda nu igen, säger han till SVT.
Samtidigt har fyra sjukhus i Region Stockholm – S:t Görans sjukhus, Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus – gått upp i stabsläge efter ökat antal coronapatienter.
Sedan förra veckan befinner sig både Region Uppsala och Västra Götalandsregionen i stabsläge.
Stabslägen i flera regioner
I Region Skåne meddelade man i går, måndag, att man nu har fler inlagda för covid-19 än i våras.
Under Folkhälsomyndighetens presskonferens under tisdagen berättade Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, om coronaläget i Sverige.
– Vissa regioner har nått sitt kapacitetstak gällande testning. Vi har nu 6 057 avlidna i Sverige. Den kurvan går uppåt men inte så brant ännu. De närmaste veckorna kan det fyllas på med individer, tyvärr, säger hon.
Under tisdagseftermiddagen gick även region Värmland upp i stabsläge efter en ökad smittspridning.
Vad innebär de skärpta lokala råden?
De lokala restriktionerna varierar något från region till region, men dessa gäller för de flesta.
– Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
– Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
– Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.
Vill du veta vad som gäller i den region där du bor finns mer information här, på Folkhälsomyndighetens hemsida.