Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skärpta flyktingpolitiken sänkte S i riksdagsvalet

Foto: LISA MATTISSON
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraternas skärpta flyktingpolitik – bara månader före valet – var ett misstag.

Det menar före detta ministern Gabriel Wikström, som leder partiets valanalys.

– Det har funnits en allt överskuggande fråga i form av flyktingkrisen, säger han till Aftonbladet.

Socialdemokraterna har nu lyckats bilda regering tillsammans med Miljöpartiet, efter en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna. Men vägen dit var snårig – och i höstas fick S sitt sämsta resultat någonsin i riksdagsvalet: 28,3 procent. 

Nu är valanalysen klar. Analysgruppen har letts av ordförande Gabriel Wikström, tidigare folkhälsominister i S+MP-regeringen.

Gabriel Wikströms teori om S väljartapp

Till Aftonbladet säger han att tre huvudsakliga saker spelade roll för det låga resultatet.

– Vi har haft det jobbigaste parlamentariska läget sedan 20-talet, det är första gången Socialdemokraterna leder en koalitionsregering sedan 1957 och det har funnits en allt överskuggande fråga i form av flyktingkrisen under mandatperioden, säger han till tidningen.

Bara några månader före valet presenterade statsminister Stefan Löfven och dåvarande migrationsminister Heléne Fritzon Socialdemokraternas stramare migrationspolitik.

Och det blev avgörande enligt Wikström.

Intern kritik inom Socialdemokraterna

Enligt honom trodde de etablerade politikerna att detta inte var särskilt kontroversiellt – men inom partiet rörde det upp starka känslor. Kritiken blev skarp och flera socialdemokrater hoppade av sina uppdrag i protest.

Det fick också ett antal väljare att vända partiet ryggen.

– Det bästa hade varit om man tagit den här diskussionen mycket tidigare, även om den hade blivit infekterad. Det är en läxa för framtiden, att se till att den här typen av frågor inte ligger ouppklarade innan man går in i en valrörelse, säger Gabriel Wikström till Aftonbladet.

Han tror även – förutom den skärpta flyktingpolitiken – att saker som problem inom sjukvården, S-politiker som försvarar dagens system samt utmaningar från Sverigedemokraterna låg bakom partiets stora tapp i valet 2018.

Stefan Löfven däremot fick godkänt. Han fungerade som ”ett flöte för det socialdemokratiska partiet” i valet, enligt Wikström.

Hela valanalysen presenteras i mars.