Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skärpta EU-sanktioner mot Syrien

BRYSSEL. Stärkta sanktioner och skärpt vapenembargo mot Syriens president Bashar al-Assads regim står på agendan när EU:s utrikesministrar möts i Bryssel på måndagen.

Samtalen inleddes med en överenskommelse om att frysa tillgångarna för ytterligare 26 privatpersoner och tre bolag med nära band till al-Assads regim, som läggs till EU:s svarta lista med 129 personer och 49 bolag.

Om EU:s medlemsstater upptäcker flygplan och båtar som misstänks frakta vapen eller artiklar för att kväsa protester i landet kommer länderna från och med nu vara skyldiga att göra en inspektion av lasten.

Fokus på Syrien efter al-Assad

I samtal med reportrar på väg in till toppmötet säger utrikesminister Carl Bildt att fokus ska förflyttas till hur omvärlden kan stötta Syrien efter att regimen fallit.

– Konflikten har gått in i en ny fas den senaste veckan. Efter bombattacken, strider i Damaskus och säkerhetsrådets sammanbrott måste vi fokusera på två aspekter. Först den humanitära, att vi har stora mängder flyktingar. Sedan att regimen kommer att falla. Det kommer att försätta Syrien i en svår situation och vi måste fokusera på vad vi kan göra efteråt.

Utsikterna att påverka situationen innan ser inte ljusa ut, konstaterar han:

– Säkerhetsrådet är tydligt blockerat. Det var bra att vi fick en trettio dagars förlängning av observatörsstyrkan. Men Rysslands och Kinas veton talar för sig själva, det betyder att den ansatsen inte är särskilt fruktbar för tillfället. Regimen kommer att falla så vi borde fokusera mer på situationen efteråt, säger Bildt som säger att försöken att samla den syriska oppositionen hittills inte varit särskilt framgångsrika.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.