Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skärpta abortlagar stoppas i Missouri

Missouri röstade ja till striktare abortlagar i maj.
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA

En statlig domare blockerade på tisdagen skärpta abortlagar i delstaten Missouri i USA, skriver flera amerikanska nyhetssajter.

Detta kom bara timmar innan de nya lagarna skulle börjat gälla.

Lagen hade inneburit ett abortförbud efter bara åtta veckor.

”Medan federala domstolar i allmänhet bör vara mycket försiktiga innan de försenar effekten av delstatslagar, kan försiktigheten mildras när lagstiftningen verkar utformad, som här, som en protest mot Högsta domstolens beslut,” skrev domaren enligt Reuters.

De nya abortlagarna hade inneburit fängelsestraff för läkare som genomför aborter på kvinnor efter åtta veckor. De inkluderar graviditeter orsakat av incest och våldtäkt, enligt NBC News. 

Endast undantaget akuta sjukdomsfall, enligt nyhetsbyrån Reuters. 

Planerna på hårdare abortlagar skjuts upp

Men nu skjuts planerna alltså upp efter att en domare i den statliga rätten underkänt det nya lagförslaget.

Det kommer efter att kvinno-sjukvårdsleverantören Planned Parenthood och American Civil Liberties Union (ACLU) stämde Missouri förra månaden över lagen.

”Dagens beslut blockerar en skadlig lag som förbjuder abort innan många vet att de är gravida.”, sade Alexis McGill Johnson, tillförordnad vd för Planned Parenthood Federation of America, kort efter att beslutet utfärdades.

ACLU menar att de skärpta lagarna skulle innebära ”betydande och oåterkallelig konstitutionell, medicinsk, emotionell” skada för patienter i det tillståndet, som kanske inte ens vet att de är gravida vid åtta veckor, enligt domstolsdokument som Reuters tagit del av.

Aborträttigheterna är en vattendelare i USA där abortmotståndare slåss mot kvinnorättsaktivister.

Aborträttigheterna för kvinnor i flera amerikanska delstater hotas efter att det blivit en het politisk fråga. Många delstater åberopar fostrets rättigheter och ifrågasätter lagen från 1973 som skyddar kvinnors aborträttigheter.

Fem delstater har röstat igenom lagarna

Hittills har sex delstater röstat igenom skärpta abortlagar i år.

I slutet på maj röstade delstaten Louisiana igenom en av de striktaste lagarna mot abort som gäller ett förbud mot abort från och med att hjärtslag kan upptäckas. Vilket i praktiken kan vara efter sex veckor, innan många kvinnor ens vet om att de är gravida.

Delstaterna Alabama, Georgia, Kentucky, Mississippi och Ohio, har också infört de skärpta lagarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.