Skarpt läge om fildelning

Publicerad
Intensiva förhandlingar pågår om lagen om illegal fildelning.
På torsdagen väntas regeringen fatta beslut.
Ambitionen är att det ska vara klart då, säger borgerliga riksdagsledamöter till TT.
Alla partiernas ungdomsförbund har gått emot lagen, som kallats Ipred efter ett EU-direktiv. Även i riksdagen finns kritiska röster inom centern, folkpartiet och moderaterna. Senast gick moderaternas partisekreterare Per Schlingmann ut och efterlyste ett förtydligande om lagens avsikt.
- Det finns inga intentioner hos någon part att jaga en hel ungdomsgeneration. Det handlar om komma åt dem som gör detta (illegal fildelning) i stor skala, sade han.

Lindringar och förtydliganden

Liknande synpunkter har förts fram av andra kritiker, men enligt justitiedepartementet är det svårt att juridiskt finna en sådan lösning. Diskussionerna som förs i regeringens samordningskansli gäller vissa lindringar och förtydliganden av lagen.
Centern har föreslagit att ett varningsbrev först ska skickas ut men det anses vara en alltför omfattande förändring.
Däremot har Beatrice Ask meddelat att lagen inte kommer att gälla retroaktivt. Nyordningen ska gälla från 1 april.
För att hinna med det behöver en proposition komma senast på torsdag, säger Tomas Eneroth (s), vice ordförande i näringsutskottet. Han är förvånad över att regeringen inte tagit kontakt med s för att få en bred lösning, eftersom s liksom de borgerliga vill värna upphovsrätten.
- Vi ser vissa brister i det förslag som regeringen hittills redovisat, främst i frågor som gäller integriteten, säger han.
Socialdemokraterna avvaktar nu med besked tills förlaget lagts.

Protest via Facebook

Med den nya lagen får film- eller skivbranschen rätt att begära ut namnet bakom en viss ip-adress från vilken olaglig fildelning skett. De kan sedan kontakta personen och begära skadestånd för fildelningen. Vid oenighet går frågan till civil process.
En motståndsrörelse har dragits i gång på Facebook. På tisdagen hade närmare 59 000 anslutit sig.

Lillemor Idling/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag