Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skarpt läge för januariavtalets miljardlöften

Snart ska höstbudgeten presenteras av regeringen och som vanligt håller finansminister Magdalena Andersson (S) i en redovisning av det ekonomiska läget.
Finansminister Magdalena Andersson vid förra årets pressträff på Harpsund.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Januariavtalet innehåller reformer för nästan 19 miljarder kronor – bland annat slopad värnskatt och sänkt pensionärsskatt.

Men regeringen vill inte låna och nu handlar budgetförhandlingarna om hur kalaset ska finansieras. 

Det rapporterar Dagens Nyheter.

På torsdagen samlas regeringen som på herrgården Harpsund i Sörmland. Där kommer finansminister Magdalena Andersson (S) att redogöra för det ekonomiska läget och förutsättningarna för nästa års budget.

Enligt en genomgång som Dagens Nyheter har gjort har regeringspartierna och samarbetspartierna i januariavtalet, Centerpartiet och Liberalerna, redan lovat bort 19 miljarder kronor.

Förslagen som DN listar är:

• Utvecklingstid. MP-förslag om rätt till tjänstledighet i upp till ett år med ersättning motsvarande a-kassa. 

• Ingångsavdrag. C-förslag om slopad arbetsgivaravgift de två första åren för ungdomar utan gymnasieutbildning och nyanlända.

• Slopad värnskatt. L-förslag om att avskaffa värnskatten på inkomster över 689 300 kronor vid årsskiftet.

• Sänkt pensionärsskatt. S-förslag som ska minska skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer.

• Integrationsår. C-märkta satsningar för att i första hand få in nyanlända på arbetsmarknaden.

Inte aktuellt att låna

Utöver de nämnda förslagen utlovar januariavtalet extra pengar till kommunerna. Dessutom väntas bland annat försvarsutgifterna öka framöver. 

Samtidigt ser konjunkturen ut att vika nedåt medan arbetslösheten stiger.

Enligt uppgifter till DN tänker finansdepartementet inte låna pengar till de utlovade reformerna. Därför måste de finansieras på något annat sätt, och DN:s källor uppger att budgetförhandlingarna till stor del handlar om just detta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.