Bomben som hittades i gallerian var skarpladdad.
Bomben som hittades i gallerian var skarpladdad.

Skarpladdad bomb i gallerian i Liljeholmen

Publicerad

Det mystiska föremål som hittades gömt i en kasse inne i den välbesökta Liljeholmsgallerian var en skarpladdad, flera kilo tung bomb – fylld med sprängdeg.

Expressen.se kan avslöja att en misstänkt man identifierats genom DNA-spår ur resterna från en kaffekopp samt annan högintressant dokumentation på platsen.

Säpo finns med i utredningen kring bombfyndet.

- Utredningsdetaljerna får du inte av mig, säger Karin Solberg, kommunikationsansvarig vid Söderortspolisen.

Klockan 19.42 i onsdags kväll fick polisen in larmet om att någon lämnat efter sig en kasse med ett mystiskt föremål på ett kafé på Liljeholmsgallerian i Stockholm.

Centrumet utrymdes av ordningsvakter. Polisen genomförde sedan sina avspärrningar på platsen. På plats under aktionen fanns även ambulans och brandkår.

Det tog polisens bombgrupp långt efter midnatt innan föremålet tagits om hand och avspärrningarna hävts. Samtidigt inleddes en förundersökning om försök till eller förberedelse av allmänfarlig ödeläggelse.

Bombmannen identifierad

Nu kan Expressen.se avslöja att det mystiska föremålet var en skarp bomb och innehöll sprängdeg. Samtidigt har, erfar Expressen.se, polisen identifierat den mystiske bombmannen. Enligt uppgift finns det dokumenterat när mannen lämnar kaféet inne i gallerian. Kvar, där han satt, fanns kassen med det mystiska föremålet. Enligt uppgift var det kaféägaren som hittade och tog hand om den kvarlämnade kassen. Han tog också hand om den kaffekopp som mannen lämnat kvar på bordet.

Med hjälp av kaffekoppen har bombmannen spårats.

Enligt uppgifter till Expressen lämnades kaffekoppen in till polisen, som låtit göra en snabbanalys av innehållet på SKL. Med den undersökningen har utredarna fått fram en DNA-profil som, enligt uppgift, ska stämma överens med identiteten på mannen som identifierats.

Kontakt med andra män

Enligt uppgift finns det också dokumenterat hur bombmannen har kontakt med två andra män inne i gallerian i samband med att bombfyndet görs. Dokumentationen ska visa när pengar utbyter ägare: 500-kronorssedlar.

Enligt uppgift finns Säkerhetspolisen med i utredningsarbetet.

Karin Solberg, kommunikationsansvarig vid Söderortspolisen är förtegen:

- De (Säkerhetspolisen) rutinfrågas alltid då det har varit bombhot.

Sirpa Franzén, presschef på Säkerhetspolisen, är lika förtegen:

- Jag lämnar inga detaljer i om vi eventuellt skulle vara inkopplade i det. Det är Söderortspolisen som leder utredningen och spaningsinsatsen i det här ärendet. Vi hänvisar alla frågor till dem.

Det här var, enligt uppgift, en skarpladdad bomb med sprängmedel?

- Det är skarpa sprängmedel som har anträffats, men det fanns inte någon risk för detonation, säger Karin Solberg.

Vad är orsaken till att det inte fanns risk för detonation?

- Det är en bedömning som teknikerna har gjort och meddelat oss.

Karin Solberg vill inte kommentera Expressens uppgifter om att den mystiske bombmannen identifierats. Inte heller det faktum att det har säkrats DNA-rester ur den kaffekopp han drack ur.

- Det du beskriver är ingenting jag kommenterar. Vår utredning pågår intensivt på många fronter med tekniska undersökningar och även förhör. Men utredningsdetaljerna får du inte av mig.

Är det någon som är gripen eller anhållen i sin frånvaro?

- Som jag sa: Jag kommenterar inga utredningsdetaljer, ingenting kommenterar jag i det. De vill ha arbetsro just nu.

Bombfyndet är rubricerat som försök till allmänfarlig ödeläggelse och olaga hot, enligt Karin Solberg.

- Men jag vill understryka: Det finns ingen hotbild presenterad. Det finns ingen hotbild alls mot vare sig några enskilda näringsidkare i Liljeholmen eller gallerian i stort.

Kan rubriceringen skärpas till att det här rör sig om ett försök till terrorbrott?

- Utifrån de utredningsförutsättningar som nu är så ser vi inte det som det hetaste spåret, säger Karin Solberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag