Skarpa uppmaningen efter mässlingfallen i Göteborg

Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.
Foto: CATHARINA FYRBERG / VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN
Utslag vid mässling.
Foto: WIKIMEDIA COMMONS
– Vaccinet är effektivt mot mässling. Vi har en väldigt hög vaccinationsvilja mot vässling i Västra Götalandsregionen, den ligger på 98 procent, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare.
Foto: BERTIL ERICSON / TT NYHETSBYRÅN

Fyra fall av mässling hos barn har konstaterats i Göteborg den senaste månaden – samtliga var ovaccinerade.

Sjukdomen är mycket smittsam och kan vara allvarlig.

Det finns påtaglig risk att drabbas vid resor utanför Skandinavien.

– Ingen bör åka utomlands utan att ha skydd mot mässling. Det är en stark rekommendation, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Barn under 18 månader, som inte hunnit få vaccin via vaccinationsprogrammet, kan få vaccin från nio månaders ålder.

I mitten av juni informerade smittskydd i Västra Götalandsregionen om att två fall av mässling hos ovaccinerade barn hade upptäckts i Göteborg.

Det första fallet som konstaterats ett par veckor tidigare var relaterat till en resa utomlands. 

Sedan upptäcktes ytterligare två fall som enligt biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall troligen hänger ihop med de två första.

– Nu har vi inte haft några nya fall på två veckor, men vi vill gärna se den dubbla inkubationstiden för att kunna konstatera att det är över, säger han.

Inkubationstiden är oftast runt tio dygn, enligt Folkhälsomyndigheten.

Sedan 1982 ingår vaccin mot mässling i det allmänna vaccinationsprogrammet. Det är ett kombinerat vaccin som även skyddar mot påssjuka och röda hund och som ges till barn från 18 månaders ålder.

Läkaren: Res inte utan skydd mot mässling

– Ska man ut och resa tidigare, med barn som inte hunnit vaccineras, går det att vaccinera från nio månaders ålder. Det gäller alla resor utanför Skandinavien. Ingen bör åka utomlands utan skydd mot mässling. Det är en stark rekommendation. Vaccinet ger ett väldigt bra skydd, säger Leif Dotevall.

Mässlingsmitta finns överallt där människor samlas inomhus, som flygplatser eller köpcenter, konstaterar han. 

Han säger att nästan alla som är födda före 1960 har haft mässling när de var barn.

– Det var massor av fall i södra Europa 2019, men antalet gick ner dramatiskt i Europa och världen under coronapandemin. Det berodde säkert på att vi inte reste och att vi hade färre sociala kontakter.

Kan bli ökning av mässlingfall

I början av året varnade Världshälsoorganisationen, WHO, för att spridningen av mässling nu kan komma att öka igen.

– Mässling är nog den mest smittsamma infektionssjukdomen vi har just nu. Och man blir allvarligt sjuk. Dödsfall förekommer. Det är en svår infektionssjukdom med hög feber, rejält med utslag, hosta och röda ögon. Problemet är också att mässling trycker ner immunförsvaret, så att risken att få komplikationer är väldigt stor. Mellan 25 och 30 procent får en bakterieinfektion, som lung- eller öroninflammation, förklarar Leif Dotevall.

Små barn kan också få besvär med andningen.

– Den stora problematiken som gör att vi inte vill att barn ska utsättas för mässling, är att om man drabbas av sjukdomen som barn, under ett- till två års ålder, kan mässlingvirus överleva i hjärnan och dyka upp i tonåren som en svår infektion. Det är väldigt ovanligt, men dödligheten är hundra procent, säger Dotevall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.