Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skarpa kritiken mot slopat överskottsmål

Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, är mycket kritisk till regeringens förslag.Foto: Sven Lindwall

Förra finansministern Anders Borg, M, totalsågar sin efterträdare Magdalena Andersson - efter beskedet om att regeringen är beredd att slopa överskottsmålet.

– Djupt problematiskt, säger Anders Borg nu till Expressen, och varnar för "betydande risker".

- Oppositionen bör hålla fast vid det finanspolitiska ramverket.

Anders Borg och hans efterträdare som finansminister, Magdalena Andersson, möttes gång på gång i debatter i valrörelsen - så sent som för ett halvår sen.

Då försvarade båda det finanspolitiska ramverket och överskottsmålet.

Men på en presskonferens på tisdagsförmiddagen konstaterade Magdalena Andersson att det inte vara meningen att målet om ett överskott på en procent "skulle gälla för evigt".

Regeringen anser nu att det är tid att överge överskottsmålet till förmån för ett balansmål. På tisdagen presenterade regeringen ett förslag om att slopa överskottsmålet inom svensk finanspolitik.

Förra finansministern Anders Borg kommenterar för Expressen:

– Att regeringen överger överskottsmålet är djupt problematiskt. Det skapar betydande risker för att Sveriges förmåga att möta framtida kriser undermineras.

– Regeringen väljer att prioritera kortsiktiga politiska förslag framför att värna skyddsvallar för framtiden. Att regeringen agerar utan förankring i riksdagen skapat också ökad osäkerhet kring den ekonomiska politiken.

Anders Borg menar att regeringen nu gör tvärtemot vad man sa i valrörelsen förra året.

- Magdalena Andersson gjorde under valrörelsen gällande att målet skulle ligga fast och att alla förändringar borde ske i samförstånd. Beskeden idag går tvärtemot vad som sades i valrörelsen. Beklagligt.

Och han ger ett bestämt råd till sina allianskamrater:

- Oppositionen bör hålla fast vid det finanspolitiska ramverket.

"Tar stora risker"

Även de ekonomiskpolitiska talespersonerna för allianspartierna hård kritik mot regeringens agerande i frågan.

Moderaterna vill behålla överskottsmålet som det är utformat i dag.

– Överskottsmålet har varit ett oerhört centralt verktyg för att skapa trovärdighet i den svenska ekonomiska politiken. De tar väldigt stora risker när de överger det, säger Ulf Kristersson (M), ekonomiskpolitisk talesperson.

Han varnar för att Sverige kan hamna i ett liknande läge som under finanskrisen på 90-talet.

– Om man har lärt sig läxan från 90-talskrisen vet att det är väldigt lätt att bygga upp stora underskott som summerar till väldigt stor skuldsättning som i sin tur leder till väldigt stora problem, säger han.

"Utsatta grupper i riskzonen"

Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed menar att agerandet tyder på att regeringen har tappat kontrollen över de offentliga finanserna.

– Redan i höstas övergav man i praktiken det överskottsmål som man gått till val på, och nu ändrar man det målet. Jag tycker att det finns stora risker med det här agerandet vad gäller svensk ekonomi, säger Jakob Forssmed (KD).

Han menar att ett övergivande av överskottsmålet är ett väldigt stort steg som riskerar att drabba de utsatta grupperna i samhället.

– Vi kommer att lyssna på vad de har att säga men vi kommer inte lättvindigt att hjälpa dem att försvaga offentliga finanser, säger Jakob Forssmed.

Erik Ullenhag (FP), ekonomiskpolitisk talesperson, menar att Sverige har en så pass välskött politik att en diskussion om överskottsmålet kan vara på sin plats, förutsatt att intäkterna går till framtidsinvesteringar inom exempelvis infrastruktur.

Däremot menar han att regeringen har agerat "väldigt ryckigt" i frågan.

"Talade om tomma lador"

– För ett par månader sedan talade Magdalena Andersson (S) om tomma lador. Nu skriver man en debattartikel om att ekonomin är så välskött att det är dags att se över överskottsmålet, säger Erik Ullenhag och fortsätter:

– Jag får en känsla av att regeringen och Vänsterpartiet vill driva en mer vänstervriden politik med ökade bidrag och ökad konsumtion.

Emil Källström (C), ekonomiskpolitisk talesperson, menar att överskottsmålet fungerat som ett ankare för den svenska finanspolitiken i 20 års tid.

– Vi ser en oro över att det som regeringen nu vill göra är att skapa sig utrymme för kortsiktig politisk konsumtion och bygga ut bidragssystemen i stället för att pengarna går till att bygga Sverige starkt, säger han.

Han menar att frågan är viktig och att partiet nu kommer att följa konjunkturinstitutets utredning.

– Vi kommer att hålla emot varje tendens om att man vill skapa sig utrymme för kortsiktig konsumtion och att man inte är försiktig med skattebetalarnas pengar. Det är vad man kan säga i nuläget, säger Emil Källström.

SD vill sänka utgifter

Det är inte bara alliansen som riktar kritik mot regeringens agerande. Även Sverigedemokraterna vill stå fast vid det existerande finanspolitiska ramverket.

– Det som händer om vi avskaffar överskottsmålet är att vi ökar är att vi ökar utrymmet för konsumtion i dag men vi ökar också skuldbördan för efterkommande generationer och det tycker jag är direkt fel, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomiskpolitisk talesperson.

Företrädare för samtliga politiska partier är överens om att det kommer överskottsmålet i dagsläget är orealistiskt på kort sikt med de förutsättningar som finns i dag. Däremot menar Oscar Sjöstedt att en minskning av betydande utgiftsposter banar väg för att hamna på rätt sida gränsen snabbare.

– Just nu ser vi att det är två utgiftsområden som sticker ut rätt ordentligt, det är områdena för migration och integration. Om man justerar ned de utgiftsposterna kommer man att nå överskottsmålet betydligt snabbare, säger han.