Delar av Notre-Dame riskerar att rasa samman

Branden har orsakat mycket skada på den 800 år gamla katedralen.
Foto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅN
Emmanuel Macrons har lovat att Notre-Dame ska stå klart om fem år.
Foto: YOAN VALAT / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt experterna kommer det ta avsevärt mycket längre tid att restaurera katedralen.
Foto: CEDRIC HERPSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: THIERRY MALLET / AP TT NYHETSBYRÅN

Emmanuel Macron har lovat att restaureringen av Notre-Dame ska vara klar inom fem år.

Samtidigt riskerar delar av katedralen att kollapsa. 

– Det finns en risk att gavlarna inte längre hålls upp av ramen, säger Gabriel Plus, talesman för brandkåren, till nyhetsbyrån AP. 

Nu kommer kritik från flera experter, som menar att presidentens löfte är alltför positivt, skriver The Guardian. 

– Det kommer att ta lång tid och kosta mycket pengar, säger Unescos generaldirektör Audrey Azoulay till tidningen.

Ett Notre-Dame som är ”vackrare än någonsin”. Det var vad den franske presidenten, Emmanuel Macron, lovade under tisdagen.

– Vi kommer att återuppbygga Notre-Dame, vackrare än någonsin och jag vill ha det klar inom de nästa fem åren. Vi kan göra det. Efter en tid av prövning kommer reflektion och sedan gärning, sa Emmanuel Macron. 

Roboten Colossus skickades in för att kämpa mot elden

Under släckningsarbetet spelade, förutom alla mänskliga hjältar, roboten Colossus en avgörande roll, enligt sajten Jalopnik. 

Roboten väger ett halvt ton, är vatten- och eldsäker och drivs av två elektriska motorer. Den kan hantera brandslangar och styras från cirka 300 meters avstånd, vilket gör den idealisk vid intensiva brandhärdar i utrymmen där brandmän inte kan röra sig.  

Roboten skickades in för att kämpa mot lågorna när katedralens spira höll på att kollapsa. 

https://youtu.be/3WcbIPRGXM0

Men i efterdyningarna av branden är det flera experter som höjer ögonbrynen. Att den 800 år gamla katedralen ska stå klart inom fem år ser många som en omöjlighet, skriver The Guardian. 

Har tagit ner statyer från de sköra gavlarna

Gabriel Plus är talesman för Paris brandkår och berättar att de fortfarande kämpar för att byggnaden inte ska kollapsa ytterligare. 

– Det finns en risk att gavlarna inte längre hålls upp av ramen, säger Gabriel Plus till nyhetsbyrån AP

Han säger att katedralens fönsterrutor är i bra skick och att brandmännen varit noga med att inte spruta med för hårt vattentryck på de blyinfattade rutorna.  Däremot har de tagit ner statyer från de sköra gavlarna, för att skydda dessa.  

Faran är ännu inte över för Notre Dame – byggnaden riskerar ytterligare kollaps.
Foto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅN

Gabriel Plus berättar att brandkåren noga undersöker vilka delar i byggnaden som behöver plockas ner för att undvika kollaps. 

Jose Vaz de Matos, brandexpert vid Frankrikes kulturministerium, berättar under en presskonferens att delar av den stödjande byggnadsstrukturen runt det stora rosfönstret kommer att monteras ned för att undvika kollaps. 

Enligt Vaz de Matos är byggnadsstrukturen just nu exponerad för vind och Paris-polisen har berättat att strukturen efter branden lutar 20 centimeter mot gatan, rapporterar AP.   

”Skadorna kommer att vara omfattande”

Först måste brandområdet säkras för arbete. Därefter ska de konstverk och utsmyckningar som undkom elden räddas och restaureras.

Duncan Wilson, vd för restaureringsorganisationen Historic England, liknar uppdraget vid ”en arkeologisk utgrävning”, skriver The Guardian.

När det sedan finns en uppfattning om hur omfattande skadorna varit, har arbetet bara börjat.

Flera av konstverken i Notre-Dame befaras ha rök- och vattenskador.
Foto: PHILIPPE WOJAZER / AP TT NYHETSBYRÅN

Enligt Eric Fischer, som nyligen ledde arbetet med att restaurera Strasbourgkatedralen, står Notre-Dame inför ett komplext ansiktslyft.

– Skadorna kommer att vara omfattande, säger han till the Guardian.

Unescos generaldirektör Audrey Azoulay håller med.

– Det kommer att ta lång tid och kosta mycket pengar, säger hon till tidningen.

Notre-Dame skapar debatt

Dessutom finns en ytterligare fråga som kommer att kräva uppmärksamhet.

Det handlar om hur Notre-Dame ska se ut. 

– Det är oundvikligt att vi kommer att få en debatt om huruvida katedralen ska återställas som den var eller om den ska moderniseras, säger Charlotte Hubert, chef för institutet som samlar arkitekter för historia monument i Frankrike till Franceinfo.

Sannolikt kommer ingenjörer från hela världen att delta i restaureringsarbetet. När besluten ska tas – om allt ifrån glasrutor till byggnadsmaterial – tros såväl finansiella som politiska faktorer spela stor roll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.