Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skarpa kritiken mot FHM: De beter sig som politiker

Se långintervjun med Björn Olsen om Sveriges strategi
Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi vid Stockholms universitet och forskare vid Institutet för näringslivsforskning.
Foto: EVA DALIN / IIES
Göran K Hansson, legitimerad läkare och professor i kardiovaskulär forskning vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Taha Alexandersson, Socialstyrelsen med statsepidemiolog Anders Tegnell och generaldirektör Johan Carlson från Folkhälsomyndigheten.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det behövs nu ett ”rejält omtag” i Sveriges coronastrategi inför hösten, skriver forskarna Lars Calmfors och Göran K Hansson på DN Debatt. 

De menar att det finns en stark ”bunkermentalitet” hos Folkhälsomyndigheten.

– De agerar nästan som politiker ibland, säger Lars Calmfors.

5 774 personer med covid-19 har avlidit i Sverige, långt fler än i andra länder i Norden.

– Det är förstås så att det är många saker som spelar in, men den rimligaste hypotesen måste ändå vara att det är skillnader i strategin som spelat en väldigt stor roll, säger forskaren Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi.

På DN Debatt skriver han tillsammans med Göran K Hansson, ständig sekreterare i Vetenskapsakademin och professor i experimentell kardiovaskulär forskning vid Karolinska institutet, att Sverige borde göra flera förändringar i strategin inför hösten.

Det kan bli avgörande eftersom sommaren varit som en slags ekonomisk ”lockdown” och nu öppnar upp, menar de.

Anders Tegnell håller inte med om jämförelsen.

– Sommaren har inte varit en lockdown på något som helst sätt. Det kommer bli andra kontaktvägar under hösten än under sommaren, men förmodligen inte speciellt mycket mer, säger han.

”Agerar nästan som politiker”

Forskarna riktar skarp kritik mot vad de beskriver som en ”bunkermentalitet” hos Folkhälsomyndigheten, där man inte velat ompröva beslut.

– Det jag tycker är utmärkande när man är akademisk forskare är att man intar en ståndpunkt på basis av den kunskap som finns i ett visst läge, men att man måste vara beredd att ompröva den. Vi bör ha lättare att göra detta än vad politiker många gånger har, säger Lars Calmfors och fortsätter:

– Men Folkhälsomyndigheten agerar nästan som politiker ibland, och använder alla tänkbara argument för att försvara en ståndpunkt, ibland nästan på ett absurt sätt.

Han tar munskydd och asymtomatisk smitta som exempel.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell har myndigheten haft ”väldigt mycket kontakt mot omvärlden med ständiga diskussioner.”

– Vi måste förklara varför vi gör som vi gör och varför vi inte gör olika saker, det tycker vi är viktigt. Om man tolkar det som ett försvar sedan, det kan man tycka vad man vill om.

Synen på försiktighetsprincipen

Forskarna listar åtgärder som de menar kan vara rimligt effektiva och samtidigt jämförelsevis billiga inför hösten. Bland annat munskydd i offentliga miljöer, och karantän för asymtomatiska personer som rest där det är större smittspridning.

– Det är så man ska använda försiktighetsprincipen tycker jag, att man inte måste vara försiktig med att göra saker som man inte är 100 procentigt säker på att de har effekt. Det är lite så jag tycker att Folkhälsomyndigheten har argumenterat, och det tycker jag är en orimlig strategi i den här situationen, säger Lars Calmfors.

Anders Tegnell säger att en del av förslagen kan vara kostsamma. En del är redan på plats, och munskydd är inte aktuellt i nuläget, säger han.

– Vi är också för att man ska minska trängseln i kollektivtrafiken. Hur munskydd ska användas är fortfarande en öppen fråga där evidensen är väldigt svag. Det är fortfarande oklart hur smittsamma asymtomatiska personer är, och vi har hela tiden tagit höjd för det i vår strategi.

Fler får covid-19 i delar av USA – smittskyddsläkare och forskare oroade

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.