Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skarpa kritiken mot regeringens åtgärder

Hör finansministern om den svenska ekonomin när hon presenterade vårbudgeten i slutet av april.
Lars Heikensten, Finanspolitiska rådets nye ordförande.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansminister Magdalena Andersson, S.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Finanspolitiska rådet riktar skarp kritik mot delar av regeringens stödåtgärder under krisen – vissa åtgärder är missriktade och dessutom har en stor och långsam byråkrati inneburit stora problem.

– Återkommande förändringar och dröjsmål har skapat osäkerhet, säger rådets vice ordförande Lina Aldén. 

I sin årliga granskning av regeringens finanspolitik konstaterar Finanspolitiska rådet att de ekonomiskpolitiska åtgärder som vidtagits sedan coronakrisen bröt ut i mars 2020 saknar motstycke. Åtgärderna har enligt rådet förhindrat en potentiell ekonomisk kollaps och därmed en dramatiskt ökad arbetslöshet. 

– Men, även om det har blivit bättre så har har många drabbats hårt, säger rådets nye ordförande, tidigare riksbankschefen och Nobelstiftelsens tidigare vd, Lars Heikensten vid en pressträff.

Krisen har särskilt slagit mot företag i kontaktnära branscher och individer med tids­begränsade anställningar. Rådet konstaterar också att arbetslösheten stigit kraftigt bland lågutbildade och utrikes födda, vilket förstärkt problem på arbetsmarknaden som funnits sedan länge.

Sänkta arbetsgivaravgifter för unga sågas

Även om Finanspolitiska rådet anser att många av regeringens stödåtgärder i huvudsak har varit träffsäkra, riktar man skarp kritik mot vissa åtgärder. En sådan är regeringens sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga. Enligt rådet är sådana generella sänkningar allt annat än träffsäkra. 

– Det bör undvikas i framtiden, säger vice ordförande Lina Aldén.

Rådet är också kritiskt mot att regeringen återkommande ändrat regelverken för stöd, vilket skapat osäkerhet för många verksamheter och individer. Långa handläggningstider och sena besked, inte minst vad korttids- omsättningsstöden, har skapat stora problem för de sökande.

– Många företag har fått vänta flera månader, säger Lina Aldén.

Se också:

Restriktionerna ligger fast, meddelade Löfven nyligen på en presskonferens.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.