Stormen kring Svenska Akademien har väckt starka reaktioner över hela landet och den tidigare aktade institutionen har i dag stora problem med förtroendet.
Det har även skapat bekymmer för dess systerakademie Vetenskapsakademien, där ständige sekreteraren Göran K Hansson nu valt att ta avstånd från flera av de saker som Svenska Akademien kritiseras för.
Förvånas av att stadgar inte uppdaterats
I ett skarpt formulerat blogginlägg förklarar han att grundbultarna för hans institution är fullständigt oberoende, strikta jävsregler, tidsbegränsade mandatperioder och en regelbunden översyn av stadgarna.
– Våra grundreglor från 1739 är intressant läsning, men det har krävts förnyelse genom åren - därför är jag lite förvånad att man inte sett det behovet i Svenska Akademiens stadgar, säger Göran K Hansson.

Han anser även att de personer som bestämmer vem som ska få ett Nobelpris bör bytas ut med jämna mellanrum så att det inte är samma personer som fattar beslut år efter år. I Vetenskapsakademien har man löst det med treåriga mandatperioder i de beslutsfattande kommittéerna.
– Jag tror att det är viktigt att man i en Nobelkommitté har en omsättning av personer. Jag vet inte hur Svenska Akademien har med sin omsättning. Det formella beslutet kan tas av Akademien även om de är få, men det är viktigt att ha en omsättning på de här posterna där man gör utredningar och tar fram alla nomineringar, säger Göran K Hansson.
"Viktigt att anmäla jäv"
När det stormade kring Vetenskapsakademien under 1960-talet ledde det till att hela akademien reformerades och numera ser man regelbundet över både stadgar och jävsregler för att undvika att hamna i situationer som kan påverka trovärdigheten.
Göran K Hansson betonar därför att det är viktigt hur Svenska Akademien hanterar frågor om jäv:
– Låt mig säga så här - det är viktigt att man har jävsregler och det är viktigt att man följer reglerna och det ligger på den som har ett jäv att anmäla det.
Svenska Akademien har bland annat kritiserats för att de betalat ut stora summor pengar till ett bolag som drivs av Akademieledamoten Katarina Frostenson och hennes make Jean-Claude Arnault.
Vad har du för råd till Svenska Akademien?
– Jag skulle vilja ge dem rådet att sätta sitt uppdrag före enskilda intressen och återställa förtroendet för sin akademi så att arbetet med Nobelpriset i litteratur inte skadas, säger Göran K Hansson.
Arnault förnekar jävsbrott
Jean-Claude Arnault förnekar misstankarna om jävsbrott.
– Jean-Claude sa: "Det har inte begåtts de felaktigheter som påstås. Det är dumheter". Men det är klart att det är jobbigt för honom att man ideligen försöker hitta saker att komma åt honom med. Det är klart att det känns jobbigt. Nu hoppas vi att den saken är borta och att det lilla som finns kvar reds ut och att stormen därefter blåser över, sa försvarsadvokat Björn Hurtig till Expressen tidigare i veckan.
Expressen söker Svenska Akademiens tillfällige sekreterare Anders Olsson.
LÄS MER: Akademiens desperata åtgärd: ”Vi har krismöte”