Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skarp kritik mot nya amorteringskraven

Günther Mårder är sparekonom på Nordnet Bank och skarpt kritisk till nya kraven. Foto: Sven Lindwall

Unga får det svårare att komma in på bostadsmarknaden, utbudet minskar och ett prisrally bostäder är att vänta under sommaren.

Det kan bli konsekvenserna av Finansinspektionens nya förslag om amorteringskrav enligt kritikerna.

– Alla kommer att försöka stressa fram en försäljning och ett köp, säger Günther Mårder, sparekonom på Nordnet Bank.

Kritiken lät inte vänta på sig när Finansinspektionen lade fram sitt förslag om amorteringskrav på onsdagsmorgonen. Förslaget som innebär att nya bolånetagare kommer vara tvungna att amortera ned till 50 procent av bostadens värde, lades fram med motiveringen att det behövs för att minska hushållens skuldsättning. Men nu får den hård kritik från flera håll.

Ekonomen: "Rätt tid att sälja"

Sparekonomen Günther Mårder på Nordnet Bank menar att amorteringskravet är en åtgärd som kommer att minska utbudet på bostadsmarknaden och därmed öka risken för ett prisrally. För den som har planerat att sälja är tiden rätt nu menar han:

– Det kommer att vara en initialt högre omsättning precis innan införandet av det. Men jag tror att man kommer att se stora effekter direkt efter införandet. Alla kommer att försöka stressa fram en försäljning och framför allt ett köp innan den 1 augusti. Ett formidabelt rally under sommaren är inte otänkbart, säger han.

Kan öka klyftorna

Ytterligare en konsekvens av ett amorteringskrav är att det kommer att göra bostadsmarknaden långsammare och öka klyftorna mellan de som äger och de som inte äger sitt boende, menar ekonomen.

 – Det här är en effekt som gynnar de som redan har. Jag ser en enormt stor fara att detta ska öka inlåsningseffekterna på bostadsmarknaden. Befintliga boägare kommer att i ännu mindre utsträckning vilja lämna sitt befintliga boende, säger Günther Mårder.

"Svårare att ta sig in på marknaden"

Även Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet tycker att det är ett bekymmersamt med en åtgärd som kan göra det svårare för folk att flytta:

– Det är en ökad kostnad för många som redan har det svårt att ta sig in på bostadsmarknaden och dessutom skapar det obalans mellan olika grupper på bostadsmarknaden. Mellan de som är på bostadsmarknaden och de som vill komma in eller vill förändra sitt boende, säger hon.

Både Ingrid Eiken och Günther Mårder menar att en grupp som drabbas hårt av det nya kravet är unga som ännu inte tagit sig in på bostadsmarknaden.

– Alla som befinner sig på marknaden kan vara lugna, men alla som befinner sig utanför kan nog få lätt panik nu. Det blir ännu svårare att göra entré. De som har varit på bostadsmarknaden i 20-30 år har varit med om en fantastisk resa och blivit ofrivilliga miljonärer. Den unga generationen som kommer nu måste ha tur och ha föräldrar som har varit med på bostadsrallyt för att ta sig in, framför allt i storstäderna, säger Günther Mårder.

"Låser inne hushållen"

Men även för de som skulle vilja flytta till större eller mindre skulle amorteringskravet innebära att hushållet skulle få en mindre budget att leva på, menar ekonomen. Rotavdraget, underlättade regler för bygglov när det gäller att bygga ut och ett amorteringskrav är åtgärder som Günther Mårder menar kommer att låsa bostadsmarknaden.

– Politikerna har byggt ett system som låser inne hushållen i de boenden de har i dag. Alla de åtgärder som har gjorts i dag är för att stimulera hushållen att stanna kvar i de boenden de har. Det är ett fullständigt feltänk. Det hade varit mycket mer effektivt att jobba för att skapa en bomarknad där det finns en hög grad av rörlighet och där man anpassar sitt boende efter det behov som föreligger, säger han.

"Kan ge barnfamiljer problem"

Amorteringen är ett långsiktigt sparande men för många hushåll känns en amortering som mindre pengar in, menar ekonomen.

– Amortering är ett väldigt dåligt långsiktigt sparande och man skulle behöva öppna upp för fler alternativ. Att vi behöver ha en sund balansräkning är det inget snack om men hur man bygger upp den balansräkningen borde bankerna få en större flexibilitet att hantera, säger sparekonomen Günther Mårder.

Villaägarnas riksförbund menar att det är bra att amorteringskravet utgår från marknadsvärde snarare än från köpeskilling, men tycker också att bolånetagare och banker bör få komma överens utan inblandning.

– Amorteringar är ofta en del av ett klokt sparande för många hushåll, men tvång kan ge exempelvis barnfamiljer problem. Vad som motiverar ett undantag från tvånget är fortfarande inte uppenbart. Det bästa hade varit att låta banker och bolånetagare komma överens om den saken utan stelbent inblandning från staten, säger Daniel Liljeberg i ett pressmeddelande.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!