Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Clintons gliring åt sparkade FBI-chefen

James Comey var tidigare chef för FBI, men sparkades av Donald Trump.Foto: ANDREW HARNIK / AP/ TT
Hillary Clinton hamnade mitt i en e-postskandal när hon kandiderade till presidentposten under 2016.Foto: MARY ALTAFFER / AP/ TT

Förre FBI-chefen James Comey gjorde fel i samband med utredningen kring Hillary Clintons mejlskandal.

Det slår USA:s justitiedepartement fast i en ny rapport.

Nu får han en gliring av Clinton på Twitter.

FBI:s utredning kring Hillary Clintons mejlskandal har blivit en riktig följetong. Och på torsdagen kom det amerikanska justitiedepartementets utredning i frågan.

Där skriver man att James Comey bröt mot FBI:s rutiner i samband med utredningen.

Comey var tidigare chef för byrån och ansvarade för utredningen mot Clinton, men sparkades av president Donald Trump i maj i fjol. Officiellt avskedades Comey just för sin hantering av mejlskandalen, även om Donald Trump senare har förvirrat situationen och sagt att det handlade om Rysslands-utredningen.

 

LÄS MER: Donald Trump sparkar James Comey

 

FBI:s utredning kring Hillary Clinton

Bakgrunden till det hela är att Demokraternas presidentkandidat i valet 2016, Hillary Clinton, avslöjades ha använt sin privata e-postserver för att skicka mejl i tjänsten som utrikesminister under president Barack Obama. Flera av mejlen visade sig innehålla sekretessbelagd information.

I juli 2016 höll den dåvarande FBI-chefen James Comey en presskonferens. Där kallade han Clinton ”extremt slarvig” – men sa samtidigt att FBI inte skulle ta frågan vidare till åklagare. Något han inte hade justitiedepartementets tillåtelse att göra, enligt CNN.

 

LÄS MER: Förre FBI-chefen liknar Trumps presidentskap vid skogsbrand 

 

Detta var bara några månader före valet.

Den 28 oktober, knappt två veckor före valet, svängde James Comey och byrån. FBI meddelade då att man tagit upp granskningen av Clinton på nytt – för att sedan bara dagar inpå valdagen klargöra att det inte fanns någon anledning att åtala Clinton.

Hillary Clinton hamnade mitt i en e-postskandal när hon kandiderade till presidentposten under 2016.Foto: MARY ALTAFFER / AP/ TT

Hillary Clinton själv har hävdat att FBI:s agerande kostade henne presidentposten.

Kritik mot James Comey

Justitiedepartementets rapport som nu har släppts är på runt 500 sidor. Där står det bland annat, enligt nyhetsbyrån AP, att Comey avvek från FBI:s normala rutiner flera gånger. 

Man har dock inte funnit några politiska motiv.

”Vi har inte funnit några bevis för att åklagarnas slutsatser påverkades av partiskhet eller andra felaktiga överväganden”, står det i utredningen enligt AP.

 

LÄS MER: Clinton: "Kändes som jag hade en tvångströja på mig" 

 

Comeys och andra FBI-toppars agerande har ändå haft konsekvenser för byrån. Enligt utredaren Michael Horowitz har det skadat bilden av FBI som en neutral och politiskt oberoende myndighet.

”Även om dessa beslut inte var ett resultat av politisk partiskhet från Comeys sida kan vi konstatera att genom att avvika så tydligt och dramatiskt från FBI och normerna har besluten haft negativ inverkan på uppfattningen av FBI som rättvis administratör”, skriver Michael Horowitiz i rapporten enligt USA Today.

Hillary Clintons Comey-skämt

I rapporten framkommer det också att James Comey vid fem tillfällen har använt sin privata gmail-adress i jobbsyfte. Det är emot bestämmelserna.

Nu får han en humoristisk gliring av Hillary Clinton:

”But my emails” (men mina mejl), skriver hon på Twitter.

Det är en tydlig anspelning på frasen ”but her emails”, som har blivit något av en meme. Den är ett skämt riktat mot konservativa amerikaner som gjorde stor sak av att Clinton använt en privat mejlserver som utrikesminister.

Tweeten Clinton svarar på är skriven av Politicos reporter Kyle Cheney.

https://twitter.com/HillaryClinton/status/1007376361101582336

Comeys svar – och Wrays försvar

James Comey skriver att han inte delar alla utredningens slutsatser, men att han respekterar arbetet.

https://twitter.com/Comey/status/1007328935842123777

Även hans efterträdare Christopher Wray kommenterar rapporten. Under en presskonferens säger han att man ska dra lärdom av den, samtidigt som han försvarar FBI.

Enligt Wray fokuserar utredningen bara på ”en specifik rad händelser" under 2016 och ”ett litet antal FBI-anställda” kopplade till dessa händelser.

– Ingenting i rapporten ifrågasätter integriteten hos vår arbetsstyrka som helhet, eller FBI som institution, säger han.

https://twitter.com/FBI/status/1007375894493716481

FBI-personal mot Trump

Den nya utredningen visar även hur FBI-personal internt diskuterade hur Donald Trump skulle stoppas från att vinna presidentvalet.

CNN skriver att FBI-agenten Peter Strzok och den före detta FBI-advokaten Lisa Page skickade anti-Trump-meddelanden till varandra  – och de får skarp kritik i rapporten. Detta för att deras meddelanden ”kastar en skugga” över FBI-utredningens trovärdighet.

Minst fem anställda ska på något sätt ha uttryckt politiska åsikter i samband med utredningen, enligt Washington Post.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.