Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skarp kritik från LO mot Reinfeldts förslag

Fredrik Reinfeldts förslag om fler låglönejobb för att minska arbetslösheten hos unga får skarp kritik av LO.
Foto: Jens L'Estrade

Fredrik Reinfeldt vill skapa fler lågavlönade jobb för att minska arbetslösheten bland unga.

Utspelet möter nu skarp kritik av LO.

– Vi ska inte ha arbetande fattiga i Sverige, personer som jobbar heltid men ändå inte kan försörja sig, säger Lasse Thörn på LO:s arbetslivsenhet.

Den svenska arbetsmarknaden behöver fler lågavlönade yrken för att slå tillbaka mot ungdomsarbetslösheten som breder ut sig allt mer. Det sa Fredrik Reinfeldt på ekonomitoppmötet i Davos i går, vilket Expressen rapporterat om i dagens tidning.

Han pekar på siffror som visar att Sverige har långt färre låglönejobb än i övriga Europa - och han ser det som ett problem.

– Det höjer trösklarna in på arbetsmarknaden, säger Reinfedlt till Expressens reporter Fredrik Sjöshult.

Men utspelet möter nu kritik från Landsorganisationen, LO, som vill slå vakt om kollektivavtalet.

LO: Fel väg att gå

– Alliansen blir allt tydligare i sin bild av hur man ser på ungdomarna och hur samhället ska se ut framöver, säger Lasse Thörn på LO:s arbetslivsenhet.

– Man vill att de unga ska komma in på arbetsmarknaden och jobba heltid och inte kunna försörja sig på sin lön.

Att skapa fler lågavlönade jobb är fel väg att gå, menar LO, som i stället förespråkar ett bredare samarbete mellan utbildningar, arbetsliv och arbetsförmedlingen.

– Vi ska inte ha arbetande fattiga i Sverige, personer som jobbar heltid men ändå inte kan försörja sig. Ungdomar ska inte komma ut på den svenska arbetsmarknaden och, trots att de jobbar heltid, bo hemma hos sin mamma och pappa, säger Lasse Thörn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.