Skärp kollen på illegal tobak

Publicerad
Uppdaterad
Nyligen illustrerades i GT återigen hur den utbredda handeln med illegal tobak påverkar vår stad negativt.
Förutom att smuggelcigaretter är det främsta sättet för minderåriga att komma i kontakt med tobak, finansierar den illegala tobaken också annan kriminell verksamhet.
Inte sällan kan man koppla samman smuggling av tobak med vapenhandel, narkotika och trafficking.

Att bekämpa den illegala handeln med tobak handlar alltså om att bekämpa en rad samhällsproblem och att främja folkhälsan främst genom att hindra att unga kommer i kontakt med tobak.
Vi vet också att var åttonde cigarett som röks i dag är illegal vilket innebär en total förlust på 1.5 miljarder kronor årligen för svenska staten. Vinsten för den organiserade brottsligheten är dock betydligt mycket mer.
Alliansregeringen har vidtagit åtgärder för att stävja cigarettsmugglingen.
I den nya tobakslagen som trädde i kraft förra året har kommunerna rätt att varna butiksägare som säljer illegal tobak, alternativt dra in butikens tillstånd i sex månader.

Det är läge att Göteborgs kommun nu gör en ordentlig tillsyn av butikerna och stänger av dem som säljer illegala produkter.
Nästa steg är att höja straffen för tobakssmuggling, och därmed göra det till en betydligt mer riskabel verksamhet att syssla med.
För narkotikasmuggling kan man dömas till upp till sex års fängelse, medan smuggling av tobak ger maximalt sex månader.
Risken med att smuggla tobak är alltså avsevärt mycket lägre medan vinsten är fortsatt stor.
Vi måste också täppa till de hål i dagens lagstiftning som gör det möjligt att förvara obeskattad tobak i butik för privat bruk.
Allt som oftast blir detta ett kryphål för butiksägare som säljer illegal tobak att komma runt lagen.

Även fortsatta satsningar på Tullverket måste till för att kunna öka beslagen och hantera problemen innan de kommer innanför Sveriges gränser
Det vi sett i tidningarna, illegala cigaretter med svensk varningstext, är ett relativt nytt problem. För konsumenter kan dessa produkter framstå som lagliga och för myndigheter är det svårt att kontrollera om dessa produkter är beskattade.
För att förenkla kontrollen kan det vara läge att se över ett märkningssystem för beskattade produkter, för att direkt kunna avgöra om varan är laglig eller inte.

Alliansen kommer att fortsätta kampen mot illegal tobak.
Dels för de ungas skull, men också för att förhindra utbredningen av organiserad brottslighet.

Lars Hjälmered

Riksdagsledamot (M) från Göteborg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag