Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skåpbil har kört in i folkmassa – tio döda

Anne Marie D'Amico är första identifierade dödsoffret för den skenande skåpbilen i Toronto.
Foto: Privat/Facebook
Alek Minassian pekas ut som föraren av skåpbilen.
Foto: Privat
Enligt initiala uppgifter ska åtta till tio personer blivit påkörda av bilen.
Foto: AARON VINCENT ELKAIM / AP / TT NYHETSBYRÅN
Föraren flydde platsen men kunde lokaliseras och gripas i närområdet.
Foto: AARON VINCENT ELKAIM / AP / TT NYHETSBYRÅN
Enligt initiala uppgifter ska åtta till tio personer blivit påkörda av bilen.
Foto: AP

Tio personer har dött efter att en skåpbil kört in i en folkmassa i Toronto under måndagen. 

25-åriga Alek Minassian greps senare, misstänkt för dådet.

En av de döda har nu identifierats som Anne Marie D'Amico. 

Minst tio personer dog och ytterligare 15 personer har skadats efter att en vit skåpbil kört in i fotgängare i Toronto i Kanada. För fem av de skadade ska tillståndet vara kritiskt, berättar en talesperson för sjukhuset.

En av de döda har nu identifierats som Anne Marie D'Amico, enligt CBC News.

Motivet bakom händelsen är fortfarande oklar

Initiala uppgifter gjorde gällande att nio personer omkommit till följd av händelsen, men polisen har nu bekräftat att ännu en person avlidit av sina skador.

– Jag kan garantera allmänheten att alla tillgängliga resurser tagits in för att hantera och utreda den här tragiska situationen, säger Torontos ställföreträdande polischef Peter Yuen under en pressträff.

Motivet bakom händelsen är fortfarande oklart. En ledande teori var tidigare att det funnits ett terrormotiv bakom attacken, enligt en amerikansk underrättelsekälla för Reuters.

På tisdagsmorgonen rapporterade däremot flera utländska medier att händelsen inte anses utgöra något hot mot den nationella säkerheten, och att den misstänkte mannen inte är känd av polisen sedan tidigare.

– Baserat på det vi vet finns det ingenting som hotar den nationella säkerheten i nuläget, säger Mark Saunders, polischef i Toronto enligt the Telegraph.

Polischefen Mark Saunders uppgav vid en presskonferens under natten att attacken ser ut att ha varit avsiktlig, skriver bland andra CNN. 

https://twitter.com/waqas_mahmud/status/988487974995349506

Uppgifter: Bad polisen att skjuta honom

Föraren av skåpbilen kunde gripas i närområdet. Enligt källor till CBS News och det kanadensiska tv-bolaget CTV pekas den 25-årige Alek Minassian ut som den misstänkte gärningsmannen. 

En film från ingripandet visar hur han ropar ”döda mig” och ”skjut mig i huvudet”, skriver Toronto Star. 

Ett annat klipp, som publicerats av CNN, visar hur den misstänkte mannen går mot en polis, med draget vapen, och riktar ett pistolliknande föremål mot polisen.

”Ovanligt att de inte har en plan b”

Det pensionerade polisbefälet Gary Clement, med över 34 års erfarenhet av yrket, säger att det är uppenbart att den misstänkte mannen ville bli skjuten av polis.

– Det är tydligt att den misstänkte ville bli avrättad. Han sökte ett "självmord via snut", säger han till nyhetsbyrån Reuters.

På filmen ser man hur polisen rör sig långsamt fram mot mannen, som slutligen släpper föremålet mot marken och kan gripas.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp menar att mannens uppträdande vid gripandet kan indikera att handlingen var impulsiv:

– Jag utesluter ingenting, men det är ovanligt att de inte har en plan b. Om det var en övertygad jihadist hade han kanske attackerat polisen, det hade varit ett självmordsuppdrag. De brukar inte ge sig så lätt, säger han.

Kanada har däremot inte höjt terrornivån i landet. 

Trudeau: ”Vi följer situationen nära”

Skåpbilen hade hyrts av firman Ryder. De bekräftar att ett av deras fordon varit inblandad i händelsen och att de samarbetar med myndigheterna, skriver Sky News.

Premiärminister Justin Trudeau sa under en pressträff att han precis informerats om händelsen och inväntar mer information. 

”Våra tankar är med de drabbade av den hemska händelsen på Yonge och Finch i Toronto. Tack till räddningspersonal som anlände tidigt till platsen – vi följer situationen nära”, skriver han senare på Twitter.

https://twitter.com/JustinTrudeau/status/988498398373433345

Även Torontos borgmästare John Tory har publicerat ett uttalande i samband med händelsen, där han skriver att "staden jobbar nära myndigheterna för att försäkra sig om att invånarna är trygga".

https://twitter.com/JohnTory/status/988545755995672579

Händelsen utspelade sig på en tätt trafikerad gata i korsningen Yonge Street och Finch Avenue. Polisen anlände till platsen efter att larmet inkommit klockan 13.27, lokal tid, på måndagen.

Området kring olycksplatsen är avspärrat och bilder visar hur skadade vårdas av ambulanspersonal. Samtidigt varnade polisen folk att hålla sig borta från området.

– Vi hörde en hög krasch och någon som skrek. Några gator bort låg en man på vägen som hade träffats av bilen. Hans skor låg flera meter bort, han måste ha träffats väldigt hårt och kastats långt, säger vittnet Mark till radiokanalen 680 News.

Tunnelbanelinjen som går förbi området har stängts av på grund av den rådande polisutredningen.
Foto: AARON VINCENT ELKAIM / AP TT NYHETSBYRÅN

”Såg bara fler och fler personer som låg längs gatan”

Vittnet Diego Dematos berättar för Sky News att det verkat som att föraren medvetet kört upp längs trottoaren:

– Jag var på väg norrut på Yonge Street när skåpbilen körde in i de två första fotgängarna. Jag trodde att det först var en olycka, men han fortsatte köra. Jag såg bara fler och fler personer som låg längs gatan när jag körde förbi, säger han.

Henry Miller bevittnade händelseförloppet från sin balkong. Han hörde ett högt tutande och såg sedan en kvinna ligga skadad, samtidigt som folk sprang fram för att hjälpa henne.

– Den verkar avsiktligt ha kört in i fotgängare och svängt upp och tillbaka på trottaren innan den svängde av på en sidogata och ur sikte, säger han till Sky News.

Vittne: Körde uppemot 100 kilometer i timmen

Ett annat vittne körde precis bakom och uppskattar att skåpbilen körde uppemot 100 kilometer i timmen.

– Han träffade folk, en efter en. Det var en mardröm, jag kunde inte tro det jag såg. Jag såg hur en barnvagn flög i luften.

Även tunnelbanestationen i det drabbade området har stängts av.

Under dagen hade ministrar från G7-länderna samlats i Toronto för att diskutera internationella frågor inför ett G7-möte som ska hållas i Quebec i juni.

Fotnot: I en tidigare version uppgavs polisuppgifter från en pressträff gällande skjutningen på en våffelrestaurang i Nashville.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.