Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skaparen: Falska kronan är konst

Enkronan med texten "Vår horkarl till kung" är en del av ett konstverk, enligt myntets skapare som Svenska Dagbladet hittat.

– Ja, jag står bakom mynten. Jag har gjort det här själv och har fått leta rätt på kompetens när jag har behövt hjälp, säger personen till tidningen.

Tillverkaren säger sig ha planerat att träda fram så småningom men först när några saker förberetts.

Budskapet är enligt skaparen att myntet inte är en förfalskning utan en del av ett konstverk vars kanske viktigaste del är just reaktionerna omkring det.

Kronorna som smädar kungen är bara till hälften falska, enligt experter. Mynten, som dykt upp lite här och var i landet under sommaren, har förbryllat experterna, eftersom baksidan inte går att skilja från ett äkta mynt. Framsidan däremot, där texten bytts ut, är dåligt gjord.

Experter har kommit fram till att ett riktigt mynt gröpts ur. Sedan har den egenhändigt präglade framsidan passats in i urgröpningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.