Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Skapar handlingsutrymme för att avgå”

Statsvetaren: Löfven kommer att föra samtal under helgen.
SVT:s politiska kommentator Mats Knutsson.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: SVEN LINDWALL

Genom att avgå innan måndagens misstroendeomröstning kan Stefan Löfven slippa bli den första statsministern att röstas bort, skriver SVT:s politiska kommentator Mats Knutson. 

Samtidigt kan extraval vara ett lockande alternativ för Stefan Löfven – då regeringen behåller sina maktbefogenheter fram till valet. 

Under söndagen hålls ett extra regeringssammanträde för att skapa handlingsutrymme för Stefan Löfven att avgå redan på måndag, enligt Mats Knutson. 

På måndag förmiddag klockan 10 blir Stefan Löfven den första statsministern att förlora en misstroendeomröstning i Sveriges historia – som läget ser ut nu. 

Därefter kan Stefan Löfven begära att talmannen genomföra rundor med statsministerkandidater för att sondera möjligheterna att bilda en ny regering – eller utlysa extraval. 

Därför kan extraval vara lockande för Stefan Löfven

Extravalet ska hållas inom tre månader efter att det har utlysts och det skulle innebära fördelar för statsminister Stefan Löfven. 

”Om Stefan Löfven å andra sidan bestämmer sig för att utlysa ett extraval blir regeringen inte en övergångsregering. Då är regeringen fullt ut fungerande under tiden fram till extravalet”, skriver SVT:s politiska kommentator Mats Knutson i en analys

Socialdemokraterna planerar redan för ett extraval, enligt uppgifter till Aftonbladet. Kontakt ska ha tagits med en reklambyrå för att trycka upp kampanjmaterial och partistyrelsen förbereder sig för alternativet, enligt uppgifterna. 

Kan avgå för att slippa förlora misstroendeomröstningen

Stefan Löfven kan även slippa bli den första statsministern att förlora en misstroendeomröstning i riksdagen genom att lämna in en avgångsansökan innan klockan 10 på måndagsförmiddagen. 

”Ett av hans alternativ är ju att redan innan den planerade misstroendeomröstningen lämna in sin avskedsansökan. I samma ögonblick han gör det blir regeringen en så kallad övergångsregering som bara har rätt att fatta vad som betecknas som ”nödvändiga” beslut”, skriver Mats Knutson.  

Under söndagen hålls ett extra regeringssammanträde. Ett annat sammanträde är planerat till onsdagen, men enligt SVT:s uppgifter kommer de flesta av de inplanerade punkterna att tas upp redan under söndagen för att kunna besluta om. 

Detta för att skapa ”handlingsutrymme” för att Löfven ska kunna avgå redan under måndagen, skriver Mats Knutsson. Samtidigt skriver han att det också är en ”försiktighetsåtgärd” för att om Löfven fälls i måndagens misstroendeomröstning. Statsvetaren: Tre möjliga utgångar i regeringskrisen

Oförändrat läge • Nyval • Talmansrundor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.