Skånskt företag lurar barn att ladda ner porr

Publicerad

MALMÖ. Polisen varnar för ett skånskt företag som kräver barn på skadestånd för att olagligt laddat ned porrfilmer på sina mobiltelefoner.

- Vi har 400-500 anmälningar från hela landet. Vi uppmanar alla att bestrida kraven, säger kommissarie Magnus Nilsson vid Malmöpolisen.

Ärendehögen med anmälningar mot det skånska företaget har vuxit snabbt. Malmöpolisens bedrägerirotel har fått fram uppgifter som klart visar att skadeståndshoten kommer från en man bosatt i Skåne.

- Många blir rädda och betalar. Vi har sett att det gått in 100 000-tals kronor till ett plusgirokonto som tillhör en kvinna i Malmö, säger Magnus Nilsson.

Luras betala skadestånd

De misstänkta bedrägerierna går ut på att företaget kräver skadestånd av innehavaren av en mobiltelefon som påstås ha laddat ned en porrfilm utan tillstånd.

- Man påstås ha surfat till en viss hemsida med sin mobiltelefon och sedan ska man ha laddat ned en porrfilm. I skadeståndskraven påstås att man måste lösa ett medlemskap för att nedladdningen ska bli laglig. I kravet påstår företaget att man inte löst ett sådant medlemskap och därför ska man också betala skadestånd, säger Magnus Nilsson.

Han bedömer kraven som grundlösa och ser det som mycket tveksamt om de kan hålla i en domstol.

- Vi uppmanar alla att bestrida kraven, säger han.

Barnen oskyldiga

Bland de som gjort anmälningar till polisen finns föräldrar som gett sina barn mobiltelefoner.

- Barnen har bevisligen varit i skolan och kan inte ha gjort någon sådan nedladdning. Ett flertal som fått krav har antingen inte använt sin mobil på flera månader eller så har de en mobil som är så gammal att man inte kan surfa med den, säger han.

Metoden för att bestrida ett oriktigt krav är i grunden mycket enkel.

- Det räcker att skriva "jag bestrider" och sedan är det upp till företagaren att driva det vidare till kronofogde och domstol, säger polisinformatör Anders Lindell.

Sedan är det upp till företagaren att bevisa att det verkligen är frågan om en olaglig nedladdning och ett upphovsrättsbrott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag