Skanskaanställda
i Peru har släppts

Publicerad

LIMA. De Skanskaarbetare som hållits som gisslan av en gerillagrupp i Peru har släppts.

Beskedet lämnades av officiella källor i Peru på lördagskvällen.

De flesta i gruppen, som togs till fånga i måndags, är anställda i byggbolaget Skanskas peruanska dotterbolag. Övriga arbetar för ett peruanskt byggbolag, Construcciones Modulares. Samtliga 36 uppges ha blivit frigivna.

Ett armébefäl berättade på lördagen för radiokanalen RPP att arbetarna hade tvingats gå till fots i flera timmar från bergen för att nå arméposteringen i en by. Gruppen hade släppts före gryningen lokal tid.

70 miljoner

Det framgår inte om en lösesumma har betalats ut. Gerillan Sendero Luminoso ("Lysande stigen") har enligt veckans rapporter från Peru krävt tio miljoner USA-dollar, motsvarande nästan 70 miljoner kronor, för att släppa sin gisslan.

Både Skanska och det peruanska företaget arbetar för energibolag som utvinner gas på Perus största gasfält, Camisea.

Gerillan har maoistiskt ursprung, men har bekämpats av peruanska regeringar i årtionden. Dess mest framträdande ledare har gripits och det tros bara vara spillror av Sendero Luminoso som opererar i svårtillgängliga trakter i dag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag