Skånsk lokaltidning: "Castro död"

Publicerad
Uppdaterad
Lokaltidningen Norra Skåne gick under fredagsförmiddagen ut med nyheten att Kubas diktator Fidel Castro avlidit.
- Vid midnatt svensk tid kommer de gå ut med det officiellt på Kuba, säger nyhetschefen Maja Ögren Andersson.
De officiella kanalerna har dementerat ryktet. Och ingen av de stora internationella medierna har skrivit om Norra Skånes sensationella nyhet.
– Vi fick uppgiften från en mycket trovärdig källa i Miami. Vi tycker att det hade varit fel att inte gå ut med detta, säger Maja Ögren Andersson.
Norra Skånes ansvarige utgivare Mimmi Karlsson-Bernfalk:
– Vi har bedömt uppgifterna som trovärdiga. Men de är ju obekräftade. Jag kan inte gå in närmre på varför vi anser uppgifterna trovärdiga utan att avslöja källan.
- Men det är inte vi som påstår att han är död, vi säger att det finns uppgifter om det.

Därför sprids rykten

Sveriges tillförordnade ambassadör på Kuba, Ingemar Söderberg, har inte hört något om att Castro skulle avlidit det senaste dygnet:
– Det förekommer hela tiden sådana här rykten. Framför allt sedan han i juni förra året lämnade över makten till sin bror på grund av sjukdom. Han har inte mött sina landsmän live de senaste två månaderna – det gör att rykten sprids, säger han.
- Alla lyssnar med örat mot marken här på Kuba. Frågan om Castros hälsa är alltid aktuell, fortsätter han.

"Fortsatt starka rykten"

Under fredagseftermiddagen gick Norra Skåne ut med en uppdatering av artikeln. De skrev då att ”de återuppståndna ryktena om Castros död är på fredagen fortsatt starka i Miami, och sprids via bloggar på den nordamerikanska kontinenten”. Bloggen som tidningen syftar till drivs av den ökända skvallerbloggaren Mario Armando Lavandeira Jr, mer känd under bloggnamnet Perez Hilton.
”Således är ryktena starka, men obekräftade” skriver Norra Skåne vidare.
Inlägget av Perez Hilton är daterat 17 augusti i år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag