Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svaret om Skansen: ”Bästa man kan ha”

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Stockholms landshövding Sven-Erik Österberg.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN
Avlivade vargar i kylrummet på SkansenFoto: Privat.

Skadeskjutna vargar. En stressad björnhona som dödade sina egna ungar. En blödande säl som dog under transport till Brasilien.

Efter Expressens avslöjande medger Skansen att det finns saker man ”kunde gjort bättre”.

Men Skansens ordförande, landshövding Sven-Erik Österberg, har fullt förtroende för ledningen.

– I styrelsen utgår vi från att djurhållningen är den allra bästa man kan ha, säger han.

I ett stort kulturreportage av Expressens Gunilla Brodrej på måndagen vittnade tidigare djurvårdare på Skansen om en rad fall där djur farit illa.

Det handlar bland annat om djur som stressats svårt och skadeskjutits vid misslyckade avlivningar.

Stockholms läns landshövding Sven-Erik Österberg är ordförande för stiftelsen Skansen. När han läste reportaget reagerade han främst över skildringen av en gris som skulle avlivas men inte dog av första skottet utan skrek och led medan djurvårdaren laddade om.

– Det var väl inte så bra. Vi vill naturligtvis inte att det ska behöva gå till på det sättet, säger den tidigare S-politikern som bland annat varit kommun- och finansmarknadsminister.

”Djurhållningen är den allra bästa”

Flera personer berättar också att både björnkullar och vargkullar avlivas kontinuerligt på grund av platsbrist.

– Tyvärr är det så i djurparksvärlden att det inte finns utrymme för alla. Det är i och för sig tragiskt. 

Sven-Erik Österberg tillträdde som ordförande i september 2018, och alla de händelser som återges i artikeln inträffade innan dess. Han hade inte blivit informerad om någon av händelserna innan Expressen påbörjade sin granskning, uppger han. Det ser han inte som något problem.

– I styrelsen utgår vi från att djurhållningen är den allra bästa man kan ha. 

Ska ni verkligen utgå från att djurhållningen alltid är den bästa man kan ha? Behöver man inte mekanismer för att kontrollera det?

– Det finns det väl till viss del. Man har ju tillsyn på det där.

Det är länsstyrelsen som utövar tillsyn över djurhållningen. I Skansens fall är det dock inte länsstyrelsen i Stockholm som har det ansvaret eftersom myndighetens chef – landshövdingen – också är ordförande för Skansen. För närvarande är det länsstyrelsen i Gävleborg som har tillsynen.

Bara en anmälan

Av de händelser som skildras i reportaget är det enligt Skansen bara en som har anmälts till länsstyrelsen. Det var när en skadad säl dog när den skulle förflyttas till en djurpark i Brasilien. Det finns inget lagkrav på att anmäla exempelvis misslyckade avlivningar, uppger Skansen. 

Skånske gråsälen Knut (t.v.) tillsammans med sälen Isa på Skansen 2013.Foto: Chris Olsson/Skansen

Enligt Expressens uppgiftslämnare finns en rädsla bland personalen för att göra anmälningar till länsstyrelsen eftersom anmälningarna blir offentliga handlingar.

Om den myndighet som utövar tillsynen inte får kännedom om missförhållanden, är det ett fungerande system då?

– Jag har ingen annan känsla än att de som håller på med djurhållningen på Skansen gör allt för att djuren ska ha det så bra som möjligt. Om en avlivning går till på fel sätt utgår jag från att man drar slutsatser kring varför det blev så och hur man undviker det nästa gång, säger Sven-Erik Österberg.

Pedagogiskt syfte

Han menar att det fyller ett pedagogiskt syfte att kunna visa upp vilda djur.

– Vi vill att man ska få respekt för och värna djuren. Man ska veta hur djuren lever och var de finns, och att vissa arter är rödlistade. Det har varit Skansens idé sedan drygt 120 år att man ska kunna bereda möjlighet att se de här djuren. Utan djuren vore Skansen något annat än i dag.

Kan man inte lära sig om vilda djur utan att se dem rent fysiskt?

– Det vet du väl själv. Om du tittar på en bild eller om du ser ett djur i verkligheten, det är ganska stor skillnad.

Mitt nöje av det ökar. Men om det innebär ett lidande för djuret kan man fråga sig om det är värt det?

– På det sätt som man hanterar det tycker jag att det har ett värde att kunna visa djur. 

På tisdagen publicerade Skansen på sin hemsida en kommentar till reportaget, undertecknad av Tomas Frisk, chef för zoologiska avdelningen på Skansen.

Skansen: Dragit lärdom

Frisk, som även fick bemöta alla uppgifter om missförhållanden i Expressens reportage, skriver bland annat:

”Det finns tyvärr saker Skansen kunde gjort bättre kopplat till dessa incidenter. Det är något vi får leva med och har dragit lärdom av så att liknande händelser inte ska upprepas.”

Och vidare:

”Att avliva djur är inget någon av oss, som dagligen arbetar med djuren, ser fram emot. Vår grundprincip är dock fortsatt att djurhållningen ska präglas av hög djurvälfärd med välutbildad personal som sköter djuren i anpassade anläggningar och som möjliggör att djurens naturliga behov så långt som möjligt tillgodoses. Alla våra djurvårdare som arbetar på Skansen idag brinner lika mycket för djuren som de som uttalat sig i artikeln.”

Tystnadskultur

De totalt åtta uppgiftslämnare som Expressen talat med vittnar också om en tystnadskultur bland personalen, både när det gäller frågor om djurskydd och arbetsmiljö. Det säger sig Sven-Erik Österberg inte känna igen.

– Att man inte skulle ha kunnat tala öppet om sådant här, det känner jag faktiskt inte till. Det var nytt för mig när jag läste det, säger han.

– Sen vet man inte riktigt vad det står för. Det är alltid någon som inte får som den vill. Då tycker man att det är tystnadskultur. Om det skulle vara ett utbrett problem, då tror jag att det skulle ha nått styrelsen på något sätt och det har det inte gjort.

En tidigare ledamot i Skansens styrelse berättar att det var svårt för henne att få insyn i verksamheten. 

– Vi fick inte se resultaten från medarbetarundersökningarna, så jag bad om att vi skulle få se dem. Då fick vi ta del av helhetsresultatet och ingenting mer. Jag ville få det nedbrutet, säger hon.

Under sin tid i styrelsen kontaktades hon av tre olika personer som berättade om olika missförhållanden på Skansen: bland annat att personalen var kuvad, att ledarskapet var dåligt och att personalen inte fick gehör när man påpekade missförhållanden.

De två första fallen var före Sven-Erik Österbergs tid men det sista var när han hade tillträtt. Det var en tidigare anställd som ansåg sig ha behandlats illa. När Expressen tar upp fallet säger han:

– Jag var nöjd med hur det hade hanterats av Skansens ledning. Man hade ju gjort en lösning med henne också i slutändan.

SE MER:

Den mörka baksidan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.