Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skansens fyra vargar avlivade: ”Svårt beslut”

Vargarnas hemliga liv avslöjat på film.
Skansen ska inte längre hålla varg.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skansen i Stockholm har avlivat sina fyra varghanar.

I stället för att ha vargar vill djurparken se över möjligheten att hålla fjällräv.

– Jag vill säga att det har varit ett väldigt svårt beslut, säger Yvonne Nordlind, kommunikationschef på Skansen till Aftonbladet.

De fyra vargar som hållits på Skansen i Stockholm avlivades under onsdagsmorgonen. Beslutet kom efter en diskussion som hållits under många år, och som mynnade ut i ett beslut om att sluta hålla djuret.

– Det stämmer, det skedde i dag men det har varit en diskussion under de senaste fem åren om en omställning av djurparkens arbete, säger Yvonne Nordlind, kommunikationschef på Skansen till TT.

Djurparken vill lägga om riktningen mer mot artbevarande och biologisk mångfald. De utreder möjligheterna att i stället hålla fjällräv.

”Väldigt svårt beslut”

Att man inte kan ha båda djuren beror på flera orsaker, enligt Yvonne Nordlind. Kontentan är dock att man tror att djurparken kan göra bättre nytta med fjällrävar.

De fyra vargarna var 4,5 år respektive 1,5 år gamla. De var alla födda på Skansen.

– Jag vill säga att det har varit ett väldigt svårt beslut. Detta är ingen svart eller vit fråga, det finns många för- och nackdelar och avlivning är alltid vårt sista alternativ, säger Yvonne Nordlind till Aftonbladet.

Kommunikationschefen säger vidare att flera djurparker såväl i Sverige som utomlands har valt att inte längre hålla varg.

– Vi har undersökt möjligheterna att kunna omplacera dem men inte lyckats och att släppa ut dem i naturen är inget alternativ. För oss har detta varit ett jättetufft beslut, men är i en riktning som vi behöver gå utifrån Skansens uppdrag, säger hon till Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.