Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skansen-Jonas varnas efter taxikriget

Skansenprofilen Jonas Wahlström har tagit strid mot oseriösa taxibolag.
Foto: Cornelia Nordström

Trots dödshot fortsätter "Skansen-Jonas" Wahlström, 61, sitt krig mot oseriösa taxiåkare som lurar turister.

Han får applåder från Svenska taxiförbundet.

– Han gör ett bra jobb, men samtidigt måste Jonas vara försiktig så att han inte åker på en snyting. Jag har själv blivit hotad, säger Taxiförbundets kommunikationschef Claudio Skubla till Expressen.

Jonas Wahlström räddade för en tid sedan en australiensisk turist från att bli skinnad av en oseriös så kallad friåkare i Stockholm.

Innan turisten skulle gå in i bilen, påpekade Wahlström att resan kostade ungefär sex gånger så mycket än vad det borde göra.

Då hängde smockan i luften.

– Turisten höll fast taxichauffören och hindrade honom från att klippa till mig, berättade Jonas Wahlström då för Expressen.

Många hurrade på honom.

Blev dödshotad

Men samtidigt fick han dödshot från, som han misstänker, oseriösa taxiåkare som agerade sedan de läst om Wahlström i Expressen.

– Jag blev uppringd från okända personer som talade om att jag skulle dö. Dessutom beställdes många taxibilar från de seriösa taxibolagen i mitt namn. Det var ju feltänkt – det var inte jag som straffades utan de stackars chaufförerna som åkte på en bomkörning, säger Jonas Wahlström.

Och nu fortsätter han kriget. Han blir ständigt uppmuntrad av både taxichaufförer och privatpersoner som anser att det måste bli stopp på lurendrejeriet.

– Jag är inte rädd för dem, jag har en iller innanför dörren om någon objuden gäst kommer, säger han skämtsamt.

Betalade 4000 för en resa

Nu berättar han om fyra affärsmän som nyligen kom till Arlanda från London för att planera en konferens i Stockholm.

– De hade blivit varnade och tillsagda att noga titta på prisinformationen på taxibilarnas sidoruta. De skulle välja en där det stod högst 500 kronor in till Stockholm. De valde rätt, trodde de. Men när de kom fram till Sheraton i centrala Stockholm ville chauffören ha 4 000 kronor. När de protesterade pekade chauffören på en finstilt rad under prisinfon: 500 kronor gällde per person. Dessutom krävde han 100 kronor extra för varje väska. Det var bara att betala 4 000 kronor. Och det blev ingen konferens. Allt ställdes in, säger Jonas Wahlström och tillägger:

– Hur kan myndigheterna slå ner på 4 000 kronor extra per år för elen i en villa när man blundar för 4 000 kronor för en enda taxiresa, som borde ha kostat max 500 kronor? Om det finns en myndighet som kan säga att elen blir dyr varför finns det ingen myndighet som kan göra samma sak med taximaffian, säger Wahlström.

Svenska taxiförbundet, med 450 anslutna taxiföretag, applåderar Jonas Wahlström, men Claudio Skubla i förbundsledningen påpekar att Jonas måste vara försiktig.

"Själv blivit hotad"

– En del av de oseriösa friåkarna kan vara väldigt aggressiva. Jag har själv blivit hotad. Jag tog några bilder utanför Centralen i Stockholm. Då hoppade en av friåkarna ut ur bilen och tog min mobiltelefon och satte sig i bilen och raderade bilderna. Sedan kastade han ut mobiltelefonen genom bilrutan, säger Claudio Skubla.

Om händelsen med de lurade affärsmännen på Arlanda, säger han:

– Det är rent bedrägeri. Enligt lagen ska det finnas en skylt på taxibilen som visar hur mycket resan kostar per mil och 15 minuter. Det finns ingenting som säger att åkaren har rätt att ta betalt per passagerare. De åkare som har avtal har förbundit sig att ta maximalt 625 kronor för resan Arlanda–Stockholm.

Taxiförbundet jobbar aktivt för att försöka stoppa oseriösa friåkare.

– Vi driver frågan att alla taxiåkare ska tvingas spara kvittouppgifterna i färddatorn. Det har man missat i lagstiftningen. Skatteverket har beräknat att den oseriösa taxinäringen omsätter en miljard kronor per år, säger Claudio Skubla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.