"Katten ska inte vara ute i naturen, den ska vara hemma", säger Jonas Wahlström. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM"Katten ska inte vara ute i naturen, den ska vara hemma", säger Jonas Wahlström. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
"Katten ska inte vara ute i naturen, den ska vara hemma", säger Jonas Wahlström. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Jonas Wahlström tycker att huskatterna kan släppas ut på vintern. Foto: DENYSOV DMYTRO / Denysov DmytroJonas Wahlström tycker att huskatterna kan släppas ut på vintern. Foto: DENYSOV DMYTRO / Denysov Dmytro
Jonas Wahlström tycker att huskatterna kan släppas ut på vintern. Foto: DENYSOV DMYTRO / Denysov Dmytro

Skansen-Jonas oväntade utspel – mot huskatterna

Publicerad

Jonas Wahlström är på krigsstigen – mot katterna.

Chefen för Skansen-akvariet tycker att alla ägare ska låsa in dem nu på sommaren när naturen är full av fågelungar och andra smådjur.

– Katten är en lustmördare. Släpp ut den mitt i vintern när det inte finns några djurungar, ryter Wahlström.

Det är i ett inlägg på SVT Nyheter Opinion, som Jonas Wahlström ger sig ut på jakt efter ett av våra mest älskade husdjur – katten.

”Det är helt onaturligt att släppa ut dessa rovdjur i det fria. Om du är en sann djurvän och kattägare borde du ta ditt ansvar och hålla katten inne”, skriver Jonas Wahlström bland annat.

Chefen för Skansen-akvariet fortsätter:

”Näst efter utsläppta, farmade amerikanska minkar från pälsindustrin, så är det huskatterna som dödar allra flest fåglar och smådjur.”

"I sommartider är det många som retar sig infernaliskt på skadedjur som mördarsniglar. Det många inte tänker på är dock att det största hotet mot vår natur finns hos den vanliga huskatten", skriver han också i inlägget.

Utvecklar sitt resonemang

När Expressen ringer upp Jonas Wahlström, och ber honom utveckla sitt resonemang är han inte sen att ösa på.

– Det är i högsta grad aktuellt att diskutera den här frågan, eftersom katten är den värsta marodören i den svenska naturen och det är sommar. Våra katter, som ägarna förser med ett gulligt rött halsband och kallar ”Lille Misse”. Men så fort man släpper den utanför dörren den här årstiden blir katten en dräpare, säger Wahlström.

–  Katten ska inte vara ute i naturen, den ska vara hemma. Det är ju hundratusentals små fåglar som möter döden när våra katter ger sig ut i naturen nu i häckningstider.

Katten ses väl ändå som ett husdjur?

– Den är förvisso ett domesticerat (tamt, reds. anmärkning) djur, men den dödar fortfarande. Titta på hunden, som kom som varg – där lyckades vi få bort mördarinstinkten.

– När matte ser att katten tagit en skogsmus, ropar matte hurra. Men de döda fåglarna i skogen märker inte den kattälskande matten. En hund ser upp till dig, men en katt ser ner på dig, eftersom du aldrig kan kuva en katts instinkter.

Är det inte ett starkt ord att använda om katten – rovdjur?

– Alla katter är rovdjur. Hundar är ju förvisso det också från början, men låter du en hund kuta fritt på Gärdet, så dödar den inte varje litet djur den hittar. Men katten dödar det mesta som kommer i dess väg.

– Släpp ut katterna mitt i vintern när det inte finns några djurungar.

Van vid reaktioner

Jonas Wahlström har framfört sina åsikter flera gånger i TV4:s ”Nyhetsmorgon”, och mött starka reaktioner från allmänheten.

Han har till och med blivit mordhotad när han kommit med sina påståenden.

– Oftast är det gamla tanter som ringer och säger att jag ska brinna i helvetet när jag brusat upp mot katten. Det kanske blir samma sak den här gången också. 

– Men det är alltid roligt att bli mordhotad av gamla tanter. Dom behöver man inte vara så rädd för.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag