Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skansen-Jonas oväntade utspel – mot huskatterna

"Katten ska inte vara ute i naturen, den ska vara hemma", säger Jonas Wahlström.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Jonas Wahlström tycker att huskatterna kan släppas ut på vintern.Foto: DENYSOV DMYTRO / Denysov Dmytro

Jonas Wahlström är på krigsstigen – mot katterna.

Chefen för Skansen-akvariet tycker att alla ägare ska låsa in dem nu på sommaren när naturen är full av fågelungar och andra smådjur.

– Katten är en lustmördare. Släpp ut den mitt i vintern när det inte finns några djurungar, ryter Wahlström.

Det är i ett inlägg på SVT Nyheter Opinion, som Jonas Wahlström ger sig ut på jakt efter ett av våra mest älskade husdjur – katten.

”Det är helt onaturligt att släppa ut dessa rovdjur i det fria. Om du är en sann djurvän och kattägare borde du ta ditt ansvar och hålla katten inne”, skriver Jonas Wahlström bland annat.

Chefen för Skansen-akvariet fortsätter:

”Näst efter utsläppta, farmade amerikanska minkar från pälsindustrin, så är det huskatterna som dödar allra flest fåglar och smådjur.”

"I sommartider är det många som retar sig infernaliskt på skadedjur som mördarsniglar. Det många inte tänker på är dock att det största hotet mot vår natur finns hos den vanliga huskatten", skriver han också i inlägget.

Utvecklar sitt resonemang

När Expressen ringer upp Jonas Wahlström, och ber honom utveckla sitt resonemang är han inte sen att ösa på.

– Det är i högsta grad aktuellt att diskutera den här frågan, eftersom katten är den värsta marodören i den svenska naturen och det är sommar. Våra katter, som ägarna förser med ett gulligt rött halsband och kallar ”Lille Misse”. Men så fort man släpper den utanför dörren den här årstiden blir katten en dräpare, säger Wahlström.

–  Katten ska inte vara ute i naturen, den ska vara hemma. Det är ju hundratusentals små fåglar som möter döden när våra katter ger sig ut i naturen nu i häckningstider.

Katten ses väl ändå som ett husdjur?

– Den är förvisso ett domesticerat (tamt, reds. anmärkning) djur, men den dödar fortfarande. Titta på hunden, som kom som varg – där lyckades vi få bort mördarinstinkten.

– När matte ser att katten tagit en skogsmus, ropar matte hurra. Men de döda fåglarna i skogen märker inte den kattälskande matten. En hund ser upp till dig, men en katt ser ner på dig, eftersom du aldrig kan kuva en katts instinkter.

Är det inte ett starkt ord att använda om katten – rovdjur?

– Alla katter är rovdjur. Hundar är ju förvisso det också från början, men låter du en hund kuta fritt på Gärdet, så dödar den inte varje litet djur den hittar. Men katten dödar det mesta som kommer i dess väg.

– Släpp ut katterna mitt i vintern när det inte finns några djurungar.

Van vid reaktioner

Jonas Wahlström har framfört sina åsikter flera gånger i TV4:s ”Nyhetsmorgon”, och mött starka reaktioner från allmänheten.

Han har till och med blivit mordhotad när han kommit med sina påståenden.

– Oftast är det gamla tanter som ringer och säger att jag ska brinna i helvetet när jag brusat upp mot katten. Det kanske blir samma sak den här gången också. 

– Men det är alltid roligt att bli mordhotad av gamla tanter. Dom behöver man inte vara så rädd för.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.