Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skansen-Jonas: Lurad av kände bedragaren

"Skansen-Jonas" Wahlström, 62, och flera av hans anställda hävdar att de har blivit grundlurade av en känd bedragare. Mannen bad Skansenakvariet ordna ett barnkalas för 16 000 kronor. Dessutom lyckades han lura fyra anställda att köpa tv-apparater som aldrig levererades.
Foto: Cornelia Nordström
Jonas Wahlström tillsammans med lemurerna på Skansen.
Foto: Cornelia Nordström

"Skansen-Jonas" Wahlström, 62, och flera av hans anställda har blivit grundlurade av en känd bedragare.

Mannen bad Skansenakvariet ordna ett barnkalas för 16 000 kronor.

Dessutom lyckades han lura fyra anställda att köpa tv-apparater som aldrig levererades.

– Jag anade ingenting – mannen hade en otrolig svada. Det jag stör mig på är att han använder sina barn i sina bedrägerier, säger Jonas Wahlström till Expressen.

Enligt Kriminalvården förekommer den 51-årige mannen under 14 avsnitt i belastningsregistret. Fyra gånger för bedrägeribrott och annan typ av brottslighet. Två gånger för underlåtelse för liknande brott. Och ordningsbot för åtta trafikförseelser.

Jan Olsson, polisens bedrägerisamordnare i Sverige, säger:

– Jag känner till den mannen. Han tillhör eliten i den kategorin av bedrägeribrott. Hela hans tillvaro bygger på bedrägeri – de är inte så många, men de är skickliga. Han borde ägna sig åt att nasa bilar i stället, då hade han sannolikt blivit väldigt framgångsrik.

– Det är roligt att läsa om den här sortens bedragare, de är väldigt påhittiga.

Mannen har bland annat hyrt ut fjällstugor som inte funnits. Han har hyrt ut hus i Spanien som inte funnits och han har sålt biljetter till Thailand som heller inte funnits. En av hans arenor: Blocket.se.

Beställde barnkalas

51-åringen har drygt två miljoner kronor i skulder hos Kronofogden.

Nu kommer ytterligare några gäldenärer från Skansenakvariet.

– Han och hans sambo beställde barnkalas hos oss i maj. Mannen var otroligt verbal och trevlig och sa att han tyckte att kalaset var väldigt lyckat och att mina kvinnliga anställda var "sååå duktiga."

– Därför lovade han att, utan en krona i vinst, sälja dem var sin tv-apparat för ett fantastiskt pris. Tv-apparaterna skulle egentligen kosta 25 000 kronor per styck, men han kunde sälja dem för 8 000 kronor till fyra anställda.

De anställda på Skansenakvariet betalade i förskott – men inte kom det några tv-apparater. Och inte betalade 51-åringen räkningen för kalaset.

– När jag har ringt har mannen bombarderat mig med lögner. Han har sagt att pengarna är på väg och att de betalades i går och att det måste ha blivit något fel. Jag kan ta förlusten, men jag tycker synd om mina anställda som han lyckades bedra tack vare sin charm, säger Jonas Wahlström.

Wahlström själv anmäld

Den 51-årige mannen säger:

– Orsaken till att vi inte har betalt är att min familj har haft ekonomiska problem under sommaren. Jag har sagt att jag är skyldig, men jag tänker inte betala under sådana omständigheter då Jonas Wahlström hotar mig. Jag har polisanmält Jonas Wahlström för grovt förtal och olaga hot.

Hur går det med tv-apparaterna?

– Jag har sålt tv-apparater under en lång tid och nu var dessa apparater restförda hos leverantören, säger mannen.

Mannens uppgifter stämmer. En polisanmälan gjord 30 september är registrerad.

Jonas Wahlström säger:

– Det är märkligt att han säger att han inte vill betala under hot, han har ju tidigare sagt att han har betalat och varit beredd att komma och visa kvitton. Det här är ett sätt att förhala och förhala – det har varit hans taktik hela tiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.