Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skänkte 100 miljoner till välgörenhet efter sin död

Alan Naiman. Foto: Treehouse

Hela livet jobbade Alan Naiman på sina besparingar. Hans vänner säger att det inte låg för honom att spendera pengar.

– Jag tror att han alltid visste att han skulle ge pengarna till välgörenhet, säger vännen Sashi Karan till CNN

När Alan gick bort i cancer donerade han närmare 100 miljoner kronor till barn. 

Alan Naiman från delstaten Washington i USA var känd för sin sparsamhet. 

Han köpte sina favorittröjor på mataffären och sparade minsta slant, så när det efter hans död stod klart att han lämnat närmare 100 miljoner till välgörenhet blev många av hans vänner förvånade, skriver CNN.

Alan gick bort i januari 2018, 63 år gammal. Han var ogift och saknade barn, men fick ändå tillvaron att i stor utsträckning kretsa kring just barn.

Utöver en handfull fosterbarn tog han också hand om sin bror Daniel som hade en utvecklingsstörning.

”Kunde inte spendera pengar”

Efter en lång karriär inom banksektorn gick han över till att arbeta med välgörenhet, framför allt i organisationer med inriktning på barn.

– Han var en högt värderad anställd som var pålitlig och dedikerad till sitt jobb, säger Debra Johnson vid Washington State Department of Children, Youth and Families till CNN.

Sashi Karan jobbade tillsammans med Alan på 80-talet. Han berättar att Alan efter sin tid på banken hade tre jobb samtidigt för att snabbt komma in i sitt nya liv som socialarbetare.

– Han var en sådan som bara inte kunde spendera pengar. Det låg i hans natur att spara och lägga undan, säger Sashi, som menar att han var en av få som visste hur mycket pengar Alan verkligen hade. 

– Jag tror att han alltid visste att han skulle ge pengarna till välgörenhet.

Ändrade planer efter cancerbeskedet

Alan älskade sportbilar. Shari berättar att han köpte en i samband med att hans bror gick bort 2013.

– Det är en fin liten sportbil, men det är ingen Mustang, Corvette eller Porsche som han enkelt hade haft råd med.

De planer Alan hade på att köpa ett större hus och att resa lades på is när han fick med cancer. I stället lade han sin tid på att kolla upp olika välgörenhetsorganisationer. 

Sashi blev till slut den som fick bevittna Alans testamente. De 11 miljoner dollar, motsvarande 100 miljoner svenska kronor, som han lämnar efter sig går bland annat till Pediatric Interim Care Center.

Organisationen jobbar med att hjälpa bebisar som exempelvis skadats av droger. 

I en hyllning som de publicerat på sin hemsida skriver de att de först trodde att Alan hade skrivit in för många nollor när de såg beloppet han donerat. 

”Vi är så tacksamma, inte bara för Alans gåva utan också för att han ägnade sitt liv åt att hjälpa barn”, avslutar de. 

Vid sidan av organisationer som hjälper barn går också en del av Alans förmögenhet till hans föräldrars katolska kyrka och till en organisation som stöder handikappade krigsveteraner. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.