Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skandinaviskt nätverk för pedofiler avslöjat

Foto: Roger Vikström

Norska NRK uppger att man lyckats spränga ett forum för pedofiler som riktar sig till skandinaviska medborgare.

På forumet, som uppehåller sig på det så kallade "dark webb", diskuterar de omkring 1200 medlemmarna övergrepp mot barn och sexuella preferenser.

Många erkänner även övergrepp mot barn.

Norska NRK har gjort en djupdykning i den del av internet som kallas "dark webb" och där lyckats spränga vad som tycks vara ett skandinaviskt pedofilnätverk. Forumet går bara att nå genom den speciella programvara som öppnar upp till nätets mer dunkla vrår – men för att ta del av materialet krävs det även att man blir godkänd för sajten.

Något som NRK lyckats med.

Tagit sig förbi kryptering

Efter att man lyckades ta sig förbi den kryptering som döljer materialet för utomstående har man under en längre tid följt användarna på forumet – och där sett hur ett stort antal människor från Norge, Sverige och Danmark, samt övriga nordiska länder, diskuterat fantasier och sexuella övergrepp mot barn.

För att få delta i diskussionerna får man enbart kommunicera på ett skandinaviskt språk, engelska är strikt förbjudet. Och när man väl får tillgång till sajten möts man, enligt NRK, av texten "Välkommen till Scandiland".

Här delar drygt 1200 medlemmar med sig av sina preferenser i chattrum och trådar. NRK gick bland annat igenom en chatt där medlemmarna diskuterade huruvida de skulle ha problem med att penetrera ett barn vaginalt eller analt.

43 procent av de 235 individer som deltog uppgav att det inte var ett bekymmer.

Man fann även en potentiell svensk koppling i och med profilen "Svenska pappan" som på sajten delade med sig av att han producerat barnpornografi som involverade flickor i åldrarna 3-11 år.

Oroad över utvecklingen

NRK har valt att gå ut med det material som man funnit efter att flera användare som man följt erkänt att man faktiskt begått övergrepp mot barn. Man har även konfronterat den norska polisen med uppgifterna – och de medger att man är medvetna om att dessa forum existerar och att man samtidigt oroas över utvecklingen.

– Dessa arenor på nätet är naturligtvis oroande ur polisens synvinkel. Den normalisering vi ser kring brotten på dessa nätverk kan öka risken för att personer med de här fantasierna kan komma att begå övergrepp i verkligheten, säger poliskommissarie Emil Kofoed till NRK.

Polisen uppger även att man är närvarande på det så kallade "dark webb" för att jobba preventivt mot just pedofila verksamheter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!