Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skandinavien drabbat av ny omikronvariant

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Magnus Gisslén, professor och överläkare vid infektionskliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.
Foto: Göteborgs universitet
Omikronviruset.
Foto: Shutterstock
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den nya omikronvarianten BA.2 börjar få fäste i Sverige.

Enligt Magnus Gisslén kan uppemot tio procent av alla omikronfall i Sverige komma från undervarianten.

– Man har sett att den ökar till stor del i Skandinavien och även i Storbritannien, säger han i ”P1 Morgon” i Sveriges Radio.

Den nya coronavarianten BA.2 är en undervariant till omikron och har spridit sig snabbt i Europa under de senaste veckorna.

Enligt Folkhälsomyndigheten är 481 fall bekräftade hittills i Sverige. Dessa har främst upptäckts i Skåne och Västsverige. Samtidigt står BA.2 för nära hälften av alla fall i Danmark.

Magnus Gisslén, professor och överläkare vid infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, säger i ”P1 Morgon” att han tror att antalet smittade med nya varianten i Sverige är betydligt högre än vad FHM gått ut med. Totalt uppskattar han att BA.2 utgör tio procent av alla omikronfall i Sverige. 

”Omikron är så smittsamt ändå”

Han understryker samtidigt att det alltid kommer nya undertyper av virusvarianter, och att det än så länge inte finns så mycket information om BA.2.

– Man har sett att den ökar till stor del i Skandinavien och även i Storbritannien. Personligen har jag svårt att tro att det skulle ha någon avgörande betydelse, säger han i programmet. 

– Omikron är så enormt smittsam ändå, om den här skulle vara något mer smittsam skulle det inte ha så stor betydelse, och det finns inga hållpunkter att den skulle ge allvarligare sjukdom. Men vi får se.

Enligt Gisslén finns det rapporter om att personer som smittats med omikron blivit sjuka igen på grund av den nya varianten.

– Men det är för tidigt att säga hur pass stor risk det är. Vi vet inte det egentligen, säger han till radion.

Våldsamma coronaprotester i Belgien 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.