Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förhöret med Häggström: ”Vad fan är det här?”

Stig Engström misstänks för mordet på Olof Palme.
Den såkallade Skandiamannen Stig Engström misstänktes vara inblandad i mordet på Olof Palme av sin egen arbetsplats.Foto: SVT
Stig Engström står utanför din arbetsplats på Skandia i korsningen Tunnelgatan-SveavägenFoto: GÖRAN ÄRNBÄCK
Skandiahuset på Sveavägen i Stockholm.Foto: JOCKE BERGLUND
”Skandiamannen” Stig Engström fotograferad 1992.Foto: Jan Arvidson
”Skandiamannen” Stig Engström fotograferad 1992.Foto: JAN ARVIDSON

Stig Engströms egna kolleger på Skandia trodde att han var Palmemördaren.

Skandias internutredare Per Häggström ansåg att Engströms berättelser om mordkvällen inte gick ihop.

Nu har Expressen läst förhör som Palmegruppen gjorde med Per Häggström.

”När Per fick höra att Engström skulle ha tagit i kroppen och sprungit fram och tillbaka i gränden började han fråga sig 'vad fan är det här’,” står det redogörelsen av ett polisförhör med internutredaren.

Långt innan Stig Engström misstänktes för mordet på statsminister Olof Palme genomförde hans arbetsplats en egen utredning. 

Skandias skadeinspektör, den före detta polisen Per Häggström, ”vidtog utredningsåtgärder” redan 1986.

I ett polisförhör 2017 uppger den nu framlidne Häggström att det var Stig Engströms upprepade och föränderliga berättelser om mordnatten som ledde till den interna utredningen.

Engström pratade om mordet

Häggström säger att Stig Engström var den som drev konversationer om Palmemordet bland kollegerna på Skandia.

”Engström berättade för alla, det var bara som att trycka på en knapp, att han hade varit där och att hans signalement var felaktigt angivet. Per [Häggström] hörde detta ifrån andra och själv tyckte han att det var läge för en skälig misstanke mot Engström”, står det i ett förhörsutdrag.

Stig Engström gjorde flera intervjuer i medier efter Palmemordet där han uppgav att polisen ”lämnat fel signalement” och att det stämde in på honom själv.

”Engström själv sa sig ha varit väldigt aktiv, vänt Palme i framstupasidoläge, fingrat på kläderna, sprungit, pekat med hela handen och pratat med poliserna men ingen hade sett honom”, står det i dokumenten som Expressen tagit del av.

Häggström uppger att han fick ”veta sent” av polisen att inget av vittnena på brottsplatsen kunde berätta om Engström, och att alla tyckte att det var ”lite konstigt att ingen kände igen honom”.

Tänkte ”vad fan är det här”

Utredningen på Skandia av Engström började med att polisens utredare Arne Irvell ringde till Häggström och berättade att han var bekymrad över Stig Engström, står det i förhörsutdragen. 

Därefter skulle ex-polisen Per Häggström diskret ta reda på mer om honom.

När Häggström fick höra att Stig Engström hade tagit i Palmes kropp och sprungit runt på mordplatsen, tänkte han ”vad fan är det här”, enligt polisförhöret.

Därefter ”vidtog [Häggström] utredningsåtgärder”, i form av att ”höra sig för vem Engström var, ta fram namnen på väktarna samt kontrollera tiden då han stämplade ut från Skandia”.

Mätte och provgick sträckan

Han berättar att han tillsammans med en kollega ”mätte, provgick och tog tid flera gånger” på sträckan mellan Skandiahuset och mordplatsen då de inte ansåg att Engströms historia gick ihop. 

De provgick sträckan då de var av uppfattningen att den bara var ljug.

De kom fram till att det tog 18-20 sekunder att gå från entrén på Skandia till Dekorimahörnet. Därför borde Engström hunnit längre upp mot Kungsgatan än vad han berättat, särskilt eftersom han sagt att han skyndade sig, enligt Häggström.

I dokumenten framgår det att Häggström ”försökte få polisen intresserad för detta men ingen var intresserad.”

Ville även undersöka rummet

I förhören framgår också att Per Häggström planerade ”en liten förundersökning” där han tänkte ta sig in i Engströms rum på Skandia. 

Det eftersom ”Per tyckte att det fanns en skälig misstanke, kanske till och med mer”, står det i dokumenten.

Häggström uppger att det framfördes för att se om polisen skulle nappa, men att de inte var intresserade.

Eftersom Stig Engströms rum på Skandia var låst med egen nyckel så ska detta senare ha ”runnit ut i sanden”, eftersom utredningen skulle skötas diskret.

FAKTA: STIG ENGSTRÖM

## Klockan 23.19, den 28 februari 1986, lämnade Stig Engström Skandia-huset och hamnade mitt i Sveriges största morddrama, där han enligt egen utsago försökte rädda Palmes liv.

## Med vittnesmål och utspel i pressen försökte han göra sig känd som brottsplatsens hjälte – ”Skandiamannen”.

## I stället, tre decennier senare, pekas han nu av åklagare ut som mördaren.

## Engström växte upp i Indien där hans pappa fått ett jobb. I tonåren bodde han i Småland, sedan flyttade han till Stockholm.

## Stig Engström jobbade som grafiker och gjorde reklammaterial. Han var gift två gånger: Ett kortvarigt äktenskap 1964, sedan ett andra som varade 1968-1999. Året därpå, 2000, avled Stig Engström.

Skandia misstänkte Engström redan 1986:

Den interna utredningen visar att Skandia såg Engström som Palmes mördare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.