Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skandias misstanke: Engström var mördaren

I ett internet PM som Aftonbladet tagit del av misstänkte Scandia Engström redan i juni 1986. I PM:et listades olika versioner som Engström gett kring mordnatten.
Stig Engström utanför Skandia.Foto: GÖRAN ÄRNBÄCK
Olof Palme.Foto: ROLF ADLERCREUTZ/TT / ROLF ADLERCREUTZ TT NYHETSBYRÅN

Skandiamannnen Stig Engström misstänktes för mordet på Olof Palme av Skandias egna utredare, enligt Aftonbladet.

Ett PM lämnades över till polisen bara tre månader efter mordet.

Stig Engström fanns från början med som vittne i utredningen av Palmemordet. Men hans egen arbetsgivare, Skandia, misstänkte att det låg mer än så bakom och det startades en egen utredning.

”Tre vittnen har lämnat ett signalement på gärningsmannen som överensstämmer med Engström”, står bland annat i PM:et som Aftonbladet tagit del av. 

Dokumentet är elva sidor långt och daterat den 5 juni 1986 – tre månader efter mordet på Palme.

Skandia misstänkte Stig Engström

PM:et innehåller bland annat de olika versioner som Engström ska ha gett till sina kolleger.

”Till kollegor på Skandia har Engström berättat att han att han var först av alla framme vid Palme, vände honom i framstupa sidoläge och gjorde mun-mot-mun-metoden”, står det, enligt Aftonbladet.

Den tidigare polisen Per Häggström arbetade på Skandia och startade utredningen där han bland annat gjorde en noggrann kartläggning av Engströms timmar innan mordet och kom fram till att det var mycket som inte stämde.

”Om detta är sant har Engström mördat O. Palme. Detta skulle då innebära att Engström kom ut ur S44 då Palme passerade, gick ikapp paret Palme vid Tunnelgatan, sköt två skott och flydde Tunnelgatan österut”, skriver Häggström i PM:et.

Stig Engström fanns från början med som vittne i utredningen av Palmemordet. Men hans egen arbetsgivare, Skandia, misstänkte att det låg mer än så bakom och startade en egen utredning.

Ställde frågor om utpasseringstiden

Expressen har tidigare berättat hur Stig Engström dagen efter mordet uppjagat ringde sin kollega Roland Bergström och ställde frågor om utpasseringstiden. 

Engström beskrev vid samtalet också en form av hjälteinsats.

– Han ringde ju mig dagen efter mordet. Och då pratade han om att han kommit ut och då låg Palme där och han gick fram dit. Han skulle åt ett annat håll, men det var uppståndelse där så han gick dit, har Roland Bergström sagt till Expressen.

I början av juni meddelade chefsåklagare Krister Petersson att Palmeutredningen läggs ner, men Stig Engström pekades ut som en person det inte går att ”komma runt”.

 

 

Hjälten som blev mordmisstänkt. Stig Engström misstänks för mordet på Olof Palme.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.