Skandiamannens släkt DNA-testad av polisen

Här är historian bakom ”Skandiamannen” som misstänks ha mördat Olof Palme.
SLÄKTINGAR DNA-TESTADE. Flera släktingar till den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, har förhörts och DNA-testats under våren.
Olof Palme.
Foto: TOBBE GUSTAVSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lisbeth Palme.
Foto: LEIF JANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inom två månader ska polisen presentera en lösning på Palme-mordet. 

Polisen har under våren förhört och låtit DNA-testa fyra av Engströms nära släktingar i södra Sverige, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

– De tycker att detta är väldigt besvärande eftersom de tyckte att Stig var en förtjusande, snäll och vänlig person, säger Stig Engströms svägerska till Expressen.

Palmegruppen skickade en begäran till Rättsmedicinalverket – som nu meddelar att de inte har gjort en analys och att ärendet hos dem är avslutat. 

Stig Engström lämnade sin arbetsplats på Sveavägen klockan 23.19.

Två minuter senare, strax intill, sköts Sveriges statsminister Olof Palme till döds.

Enligt andra vittnesuppgifter ljög han i förhör om vad han gjort på mordplatsen och han liknar den person som några av vittnena pekat ut som mördaren.

Detta är några av de uppgifter som gjort att polisens Palmegrupp sedan hösten 2017, i samband med ett reportage i tidningen Filter, på nytt intresserat sig för Stig Engström, känd som Skandiamannen.

Bland annat har ett stort antal förhör, åtminstone ett tiotal kända förhör, hållits kring Engström där polisen bland annat undersökt hans eventuella kopplingar till olika Palmekritiska organisationer.

Fyra släktingar till Stig Engström förhördes tidigare denna vår. 

DNA-topsningar

Förhören skedde genom besök av utredare från Palmegruppen som på plats förhörde släktingarna i södra Sverige. Enligt uppgift till Expressen ska syftet med förhören varit att ta DNA-tester, att genomföra så kallad topsning av släktingarna till den sedan år 2000 avlidne Stig Engström. 

En begäran från Palmegruppen skickades in till Rättsmedicinalverkets avdelning för rättsgenetik i Linköping den 13 mars i år, bekräftar Johan Rahm, kommunikationschef vid RMV. 

Han bekräftar också att ärendet hos dem är avslutat. 

– Det jag kan säga är att vi inte har genomfört någon analys och att ärendet är avslutat hos oss. 

När togs det beslutet? 

– Jag kan tyvärr inte säga någonting om det. 

Johan Rahm vill inte gå in närmare på fallet som rör den begäran från Palmegruppen – men säger generellt att en begäran kan ändras av polisen. 

– Vi får ett uppdrag från polisen att genomföra olika typer av analyser och sedan är det de som styr vilka som ska genomöras och inte genomföras. Det är de som äger själva ärendet, säger han. 

Palmegruppens spaningsledare Hans Melander: 

– Det är förundersökningssekretess så jag kan inte kommentera det överhuvudtaget. 

Vid topsning tas ett prov med en sticka inne i munnen. Syftet kan vara släktforskning men brukar för polisen handla om att säkerställa, eller utesluta, en persons koppling till ett brott. 

De fyra släktingarna som nu förhörts vill inte kommentera förhören.

– Jag var i kontakt med dem innan polisen skulle åka och träffa dem.  De tycker att detta är väldigt besvärande eftersom de tyckte att Stig var en förtjusande, snäll och vänlig person. De förstår inte detta över huvud taget, säger Stig Engströms avlidne brors fru.

Hon har själv förhörts av Palmegruppen för runt ett år sedan.

Polisens bild på Engström, då endast i egenskap av vittne, efter mordet.
Foto: POLISEN

– Polisen vill väl höra alla som haft någon form av relation till Stig för att följa upp det hela. De som jag går väl nu och väntar på vad som ska hända och vad polisen kommer fram till. Det undrar man ju ändå.

Stig Engströms exfru, de skilde sig en tid före hans död, bekräftar att det handlar om fyra nya släktingar som polisen förhört.

– Jag vet bara att de varit i kontakt men jag vet inget mera. 

Hon har sedan tidigare gjort klart att hon inte tror att exmaken kan vara mördaren och är kritisk mot polisens efterforskningar.

Exfrun kritisk

– Att efter så lång tid tro att de ska hitta mördaren. Jag tycker inte att det är bra.

– Jag vet inte vad de håller på med. Varför gick de ut och informerade i februari att de skulle komma fram till någonting? Jag förstår inte vad de håller på med. 

Det är sedan tidigare känt att Palmegruppen provskjutit ett stort antal möjliga mordvapen. Bland de vapen som provskjutits finns bland annat, enligt Leif GW Persson, vapen som tillhört Stig Engström bästa vän. Vännen var direktör och vapensamlare men bland annat Magnum-revolvrar i sin ägo. 

I ett reportage tidigare under våren berättade Expressen om vapensamlarens militära bakgrund och affärskontakterna med bland annat USA och Israel.

Såväl anhöriga till Engström som till vapensamlaren har kraftfullt avfärdats möjligheten att någon av dem skulle kunna ha med mordet att göra.

Ingen av släktingarna säger sig veta bakgrunden till DNA-topsningarna och vad DNA-testerna är tänkta att jämföras mot. 

Thomas Pettersson, journalisten som avslöjade det nya spåret kring Skandiamannen, tycker att de nya uppgifterna understryker att Stig Engström är Palmegruppens huvudspår.

– Jag tycker att det bekräftar att Stig Engström ses som huvudmisstänkt. Det är en rimlig tolkning. 

Okänt vad de nya testerna ska jämföras mot

Det är okänt vad de nya DNA-testerna ska jämföras mot men Pettersson tror att det kan kopplas samman med någon form av tekniskt fynd. 

– Man kan anta att man hämtar DNA från släkten för att om möjligt få en matchning, kanske mot ett vapen, ammunition eller mot Palmes rock. 

Ytterligare en möjlighet, enligt Pettersson, är den handledsväska som Engström bar i samband med mordet och som är försvunnen.

– Det kan också handla om Engströms handledsväska, om det exempelvis fanns krutrester på den.

Den svenska polisen har under de senaste åren gjort framsteg inom DNA-analyser. En lagändring nyligen ökade polisens möjligheter att göra utvidgade så kallade familjesökningar. Ett exempel är den så kallade Billdalsmannen i Göteborg som avslöjades, och dömdes, 24 år efter en barnvåldtäkt sedan polisen spårat upp honom genom en släktings DNA. 

Palmeåklagaren Krister Petersson har i tidigare intervjuer utlovat någon form av lösning på Palme-mordet under det första halvåret i år.

– Jag är positiv till att kunna presentera vad som hänt kring mordet och vem som är ansvarig för det, sade han till SVT i februari.

Chefredaktören bakom Palme-lösningen är säker på att Stig Engström är mördaren.
Expressens Tommy Schönstedt var första reportern på plats på Sveavägen när Olof Palme mördades.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.