Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skandiamannens bästa vän – militär med hundratals vapen

Under de senaste månaderna har polisen kartlagt ett nytt vapenspår – kring den så kallade Skandiamannen Stig Engström.
Foto: WEINE LEXIUS
Statsminister Olof Palme sköts till döds i korsningen Tunnelgatan–Sveavägen den 28 februari 1986.
Foto: TOBBE GUSTAVSSON / PRESSENS BILD

Ett officersutbildat hemvärnsbefäl som tjänstgjort för amerikanska flygvapnet – med hundratals vapen i källaren.

Palmegruppen har kartlagt vapnen som fanns hos Skandiamannens bästa vän. 

Men dottern är övertygad – sanningen om Palmemordet finns inte bland dessa vapen:

– Min far var ingen vapenlangare.

Under de senaste månaderna har polisen kartlagt ett nytt vapenspår – kring den så kallade Skandiamannen Stig Engström.

Magasinet Filter avslöjade nyligen att en nära vän och granne till Engström hade en större vapensamling i källaren och Engströms själv avslöjades ha bakgrund inom pistolskytte.

Sedan dess har dottern bekräftat att Palmegruppen hållit flera förhör kring vapensamlingen och då varit särskilt intresserade av bilder och dokument kring vapnens historik. Nu kan Expressen avslöja att Palmegruppen – direkt efter att de påbörjat denna kartläggning – skickade in två vapen för kriminalteknisk analys till Nationellt Forensiskt Centrum i Linköping. Spaningsledningen har inte kommenterat om dessa vapen kommer från vapensamlarens samling.

Det tror dock inte dottern.

Hon bedömer att hon borde ha fått följdfrågor kring vapnen om så vore fallet.

– Jag tror att jag borde fått feedback om detta varit vapen som sålts å min fars vägnar. 

– Men det är kanske inget de delger mig.


LÄS MER: Palmegruppen har fått svar om två revolvrar 


Magasinet Filter avslöjade nyligen att en nära vän och granne till Engström hade en större vapensamling i källaren och Engströms själv avslöjades ha bakgrund inom pistolskytte.
Foto: FILTER

Var nära vän med Stig Engström

Vapensamlaren, numera avliden liksom Stig Engström, var enligt dottern närmaste vänner med Engström och hans fru.

Under hennes uppväxt träffade hon honom – "farbror Stig" – åtminstone en gång i veckan när grannen Stig och hans hustru spelade bridge tillsammans med föräldrarna.

Hon berättar att Palmeutredarna ställt många frågor kring detta – minnena av Stig Engström under barndomsåren.

– De frågade vad jag mindes från den tiden. Stig Engström var familjens bästa vän tillsammans med sin fru. Vi umgicks mycket hemma hos oss eftersom de var barnlösa.

Men någonstans runt 1999 – inte långt före Stig Engströms självmord i juni 2000 – skar det sig mellan Engström och vapensamlaren.

Dottern säger att hon inte känner till några detaljer, men berättar att det troligen var kopplat till Stig Engströms omvittnade alkoholmissbruk:

– Det hände någonting, det sades nåt som inte var så beaktat vid nåt tillfälle. 

Vid samma tid skilde sig också Engström och hustrun. En tidigare hustru till Engström, som han kontaktade strax före sin död, har berättat om hans isolering och ensamhet under den sista tiden.


LÄS MER: Polisens nya huvudspår: Stig Engström mördade Palme 


Stig Engström och vapensamlaren var under en period mycket goda vänner. Dottern uppger att Stig Engström aldrig intresserade sig för pappans vapensamling.
Foto: POLISEN

Skandiamannens vän hade koppling till amerikanska flygvapnet

Åren före var dock Engström och vapensamlaren mycket goda vänner. Dottern uppger att Stig Engström aldrig intresserade sig för pappans vapensamling. Det rörde sig om en mycket omfattande samling som dottern hjälpt till att sälja under de senaste åren; "200 kanske fler" vapen.

– Vapnen såldes på flera olika auktionshus. Licensvapnen på ett ställe, stickvapen och annat som inte var licensvapen på andra ställen. Uniformer, flygarjackor och annat militärhistoriskt ur hans samling på andra ställen.

Hennes far, vapensamlaren, hade en koppling till det amerikanska flygvapnet. 

Han arbetade som tonåring som tullare och fick då kontakt med Air Transport Command, det amerikanska flyg­vapnets transportorganisation där han fick arbete som översättare.

– Han tolkade för Air Transport Command här i Sverige men sen var han i USA under två år och fallskärmshoppade. Sen frågade jänkarna om han ville vara kvar i USA men då hade han kommit in på en kadettutbildnig och åkte hem. Sen har han även gjort lumpen som signalist.

Han officersutbildades mellan 1950 och 1951 och blev fänrik. Enligt magasinet Filters kartläggning var han präglad av åren i USA och var medlem av Sveaorden samt inom en svensk-amerikansk förening. 

Dottern uppger dock att han under en tid lämnade det militära livet och blev direktör. Han var chef för ett företag som exporterade skogsprodukter.

– Han har haft en karriär som säljare och sen blev han direktör. Armén låg långt tillbaka men sen tog han tag i det igen genom hemvärmet och han var hemvärnsbefäl i Täby. 

Han ska också vid åtminstone ett tillfälle ha varit med och stått för vakthållningen som högvakt på Stockholms slott.

Faksimil från Expressen 1987. Skandiamannen Stig Engström vid sin arbetsplats i korsningen Tunnelgatan/Sveavägen.
Foto: OLLE SPORRONG

Fem vapen kan vara aktuella i Palmeutredningen

Dottern berättar att fadern aldrig avslöjade sina politiska åsikter.

– Politik var inget vi pratade om hemma. 

– Om man frågade vad han röstade på så svarade han: Jag röstar på dig. Det var inget man pratade om.

Samtidigt berättar hon att Täby under Palmes tid präglades av kritik mot statsministern.

– Täby var ju moderat och Olof Palme var ingen idol, ingen guru. 

– Men Stig som var moderat politiker hade ingen politisk plattform hemma hos oss eller stod och orerade.

Bland de vapen som fanns i pappans samling, enligt en arkivlista över licensansökningar Expressen tagit del av, fanns åtminstone fem vapen som kan vara aktuella för Palmeutredarna. Där finns bland annat en licensansökan för en revolver av märket Smith & Wesson av kaliber 357 Magnum. 

Dottern har sagt sig vara "110 procent övertygad" om att hennes far inte har med Palmemordet att göra och betonar också att pappan övervakade sina vapen mycket noga.

Den bild, publicerad i Filter, där vapen hänger på väggen i hemmet är, vill hon betona, från 1972 och vapnen hölls senare inlåsta.

– Alla besök i vapenrummet var övervakade och jävlar om man råkade peta på vapnen. Patinan förstörs ju av fett på fingrarna. 


LÄS MER: Detta talar för och emot Skandiamannen 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.