Skandiamannen växte upp i armékläder

Foto: GÖRAN ÄRNBÄCK

Som barn gick han klädd i militäruniform och lekte med krigsleksaker.

Han föddes i Indien i en familj sprungen ur den småländska glasindustrin.

Det här är berättelsen om numera avlidne Stig Engström - som nu utreds för Palmemordet.

– Pappa var driftschef inom Tändsticksaktiebolaget, mamma skötte hem och barn. Jag uppfostrades i en traditionell gammaldags anda. 

Så berättade Stig Engström själv om sin uppväxt när han 1982 intervjuades i en artikelserie i Svenska Dagbladet om manliga och kvinnliga egenskaper. 

Engström beskrev en strikt uppväxt där han var mycket blyg, inte minst i kontakter med flickor under tonåren.

– Som barn gick jag klädd i grön, engelsk militärkostym och lekte med typiska krigsleksaker. Samtidigt var jag oerhört blyg. Vid högläsning i skolan blev jag så nervös att jag nästan inte kunde andas. Längre upp i tonåren var det en mardröm att bjuda upp flickor på dans. 

Stig Engström från ett klipp ur SVT:s rapport
Foto: SVT / UR RAPPORT 1989

Dåliga självförtroendet var ett dominerande drag hos Stig Engström

Han gav i intervjun, som hade karaktären av ett personlighetstest, personliga svar och det framkom bland annat att han var självständig, ärelysten, tävlingsinriktad, känslig för andras behov, mottaglig för smicker och med barnasinnet i behåll.

Som exempel på självsäkerhet berättade han:

– Som exempel har jag drivit en felaktig elräkning ända upp till vattenöverdomstolen.

Hans ex-hustru berättar - helt i motsats till detta - att dåligt självförtroende var ett dominerande drag hos Engström:

– Han var grafiker och gjorde reklammaterial. Framför allt till moderaterna i Täby. Då kunde han hålla på och tjata: Vad tycker du om den här? Jättebra, sa jag. Men tycker du verkligen att den är bra? Det här kunde han hålla på med och tjata livet ur mig. Och det var en signal om att han var osäker. Han hade dåligt självförtroende och det har han haft hela sitt liv. 

Engström gick på internatskolor, först i Indien och sedan i Sigtuna.

25 april 1986 förhör polisen Skandiamannen Stig Engström.
Foto: POLISEN

Skandiamannen har sinarötter i östra Småland 

Rötterna har han i östra Småland i Madesjö i Nybro kommun, enligt boken "Nationens Fiende" av Lars Larsson.

Hans farfar var framstående företagare inom den småländska glasindustrin och en profil i Nybro där han startade Sparkassan, fanns med i kommunstyrelsen och hade en nyckelroll i föreningslivet. Stig Engströms far skulle ha tagit över fabriken men hann aldrig före hans död. Istället blev pappan maskinspecialist på Ivar Krügers fabriker - en roll som tog familjen till Indien.

Här visar Stig Engström hur, något som han själv påstod, sprang efter Palmes mördare. Bilden är från polisens förundersökning.
Foto: Göran Ärnbäck

Där växte Stig Engström upp med tjänstefolk – barnflicka och kock. 

Han kom till Sverige som tolvåring och fick bo hos släktingar medan föräldrarna stannade i Indien ytterligare några år. Med tiden utbildade han sig till grafiker och fick senare arbete på Sveriges Radios förlag.

Han gifte sig första gången 1964, men äktenskapet blev kortvarigt och 1968 gifte han om sig. I samma veva fick han arbete på Skandia som reklamkonsulent och arbetade med företagets tryckprodukter. Han hade ett eget kontor, som ofta var låst, och med utsikt mot Luntmakargatan.

Engström fick problem med alkohol efter mordet på Olof Palme

Han engagerade sig också politiskt och var aktiv inom Moderaterna i Täby. 

Paret umgicks mycket med andra par som spelade bridge och enligt tidningen Filter fanns bland annat överstar och diplomater bland vännerna.

En granne, som ska ha varit nära vän, ska ha varit vapensamlare med militär bakgrund. 

Exfrun berättar att Engström efter mordet på Olof Palme fick problem med kraftig alkoholkonsumtion.

Skandiahuset på Sveavägen 44 i Stockholm. Här jobbade Stig Engström 1986. Han stämplade ut från jobbet bara minuter innan Olof Palme mördades strax intill.
Foto: JOCKE BERGLUND

Hon menar att han blev påfrestande att leva med och de skildes 1999. 

Året efter tog han sitt liv, enligt magasinet Filter troligen i en kombination av alkohol och värktabletter.

– Han var en svag själ. Han blev sedermera efter Palmes tid ganska alkoholiserad. Det var med anledning av att han hade dåligt självförtroende. Han var nog född sån.

I intervjun med Svenska Dagbladet 1982 berättar han, med utgångspunkt från barndomen, om sin starka vilja att få kärlek från omgivningen:

– Samtidigt kände jag mig ofta ensam och övergiven. I botten på min ovilja att göra andra ledsna ligger nog rädslan för att därigenom förlora deras sympatier, eller kärlek om du så vill.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.