Skandalomsusad domare dömd av sin egen tingsrätt

Nämndemannen Ebtisam Al Debe straffas för grovt bedrägeri.
Ebtisam Al Debe.
Foto: SVT / SKÄRMDUMP
Solna tingsrätt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Hon ljög till sig 150 000 kronor.

Nu straffas den tidigare nämndemannen och C-politikern Ebtisam Al Debe med villkorlig dom och dagsböter för grovt bedrägeri.

Samma lekmannadomare har tidigare varit i blåsväder för att ha frikänt en kvinnomisshandlare som kom från en ”bra familj.”

I samband med sitt uppdrag som nämndeman vid Solna tingsrätt blåste Ebdisam Al Debe till sig över 150 000 kronor genom att 138 gånger hävda att domaruppdragen innebar inkomstförlust.

I själva verket hade hon den aktuella perioden – november 2015 till mars 2018 – inget jobb. I stället fick hon sjukpenning.

Chefsåklagare Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren ansåg att Al Debes brott ”utförs med systematik under en längre tid, omfattat sammantaget större belopp samt att vilseledandet skett genom osanna uppgifter i handlingar som ingivits till tingsrätten.” 

”Jag är oskyldig”

Härvan uppdagades i samband med en granskning i TV4 Nyheterna. När Ebtisam Al Debe 1 oktober ställdes inför rätta hävdade hon att hon ”inte hade koll på någonting” under de aktuella åren. Till lokaltidningen Mitti har hon sagt:

– Jag är oskyldig.

Ebtisam Al Debe i Solna tingsrätt.
Foto: Fredrik Sjöshult

Nu straffas hon i den tingsrätt hon själv tjänstgjort.

Solna tingsrätt samlar ihop brottsligheten till ett fall av grovt bedrägeri. Straffvärdet anses motsvara tio månaders fängelse men eftersom Al Debes belastningsregister är tomt och risken för fortsatt brottslighet bedöms som liten väljs i stället villkorlig dom och 120 dagsböter á 50 kronor.

Hon ska också betala drygt 150 000 kronor i skadestånd till Solna tingsrätt – alltså motsvarande det belopp hon lurat till sig.

Rätten är enig i sin dom.

”Från en bra familj”

Bedrägeridomen är andra gången Ebtisam Al Debe hamnar i blåsväder i samband med sitt domaruppdrag. Våren 2018 var hon inblandad i en uppmärksammad dom där en åtalad hustrumisshandlare frikändes eftersom han kom från ”en bra familj till skillnad från henne.”

Villkorlig dom

Villkorlig dom är ett straff som domstolar kan välja i stället för fängelse. Brottet ska vara allvarligare än att det räcker med dagsböter. Villkorlig dom innebär en prövotid om två år där straffet kan skärpas om den dömde gör sig skyldig till ny brottslighet.

Al Debe och en till nämndeman ville fria medan den tredje nämndemannan och juristdomaren ville fälla. 2-2 innebär frikännande dom och så blev det – innan Svea hovrätt senare klev in och fällde mannen.

Ebtisam Al Debe stängdes av som nämndeman och uteslöts ur Centerpartiet. Själv hävdade hon sig inte ha sagt det som stod i domen – men stod fast vid uppfattningen att mannen skulle frias.

Expressen har sökt Al Debes advokat Peter Nilsson.


LÄS OCKSÅ: Man från ”bra familj” frias från misshandel

FREDRIK SJÖSHULT: Det får räcka med skandaler – gör om nämndemannasystemet 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.