Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skandalläkarens klinik stängs: ”Livshotande”

Hit kan du anmäla om du drabbats av skador inom sjukvården eller brister inom Socialtjänsten och LSS.
Husham Al-Wasty läkarlegitimation i Irak 1996 och i Sverige 2010.
Foto: PRIVAT
Den döda huden täckte ett tio gånger tio centimeter stort område på kvinnans mage. ”Jag har blivit skadad för livet”, säger en kvinna som opererades av Husham Al-Wasty.
Dagarna efter ingreppet såg läkare på Karolinska universitetssjukhuset att ett område på kvinnans mage hade dålig blodcirkulation – där utvecklades senare nekros, alltså celldöd.
Foto: Polisen

Den dömde plastikkirurgen Husham al-Wasty har kritiserats för att utsätta sina patienter för livsfara.

IVO vill att hans legitimation dras in – och nu bommas kliniken igen.

Vid en kontroll av IVO upptäcktes flera allvarliga brister vid Svea Privat Sjukhus i Södertälje. Kliniken drivs av den uppmärksammade plastikkirurgen Husham al-Wasty, som Expressen i flera publiceringar granskat. 

På grund av bristerna förbjuder nu IVO all verksamhet och motiverar detta med att det finns en ”påtaglig risk för liv och hälsa för de patienter som vårdas” där. 

Myndigheten slår bland annat ner på:

Att hygienen i lokalerna är bristfällig.

Att det finns allvarliga brister gällande personalens kompetens.

Att övervakningen av kvarliggande patienter brister.

”Grov oskicklighet” 

Husham Al-Wasty dömdes i mars 2020 mot sitt nekande för grovt vållande till kroppsskada och sjukdom, efter att huden på en kvinna dött vid en fettsugning och bukplastikoperation. Domen har överklagats.

– Om jag hade vetat vem han var, då hade jag inte gjort den här operationen, aldrig i livet. Jag har blivit skadad för livet, har kvinnan sagt till Expressen om ingreppet.

Enligt IVO har det kommit in fler uppgifter om allvarliga vårdskador hos patienter som genomgått ingrepp hos Husham al-Wasty.

”Komplikationerna har varit livshotande och har inneburit stora risker för livslånga men.”

I september gick SPS verksamhetsförbud från kommunen, eftersom verksamheten bedrevs i en kontorslokal och saknade bygglov.

– Det stod sopsäckar överallt, det var inte rengjort och det var torkat blod på operationsbordet, sa polisinspektör Britt Marie Talonpoika till Aftonbladet i samband med beslutet. 

Enligt IVO finns det ”allvarliga brister” hos personalen på kliniken och al-Wasty riskerar att få sin läkarlegitimation indragen på grund av ”grov oskicklighet att utföra sitt yrke”. 

Husham al-Wasty fick läkarlegitimation i Irak 1996 och i Sverige 2010. Sedan 2011 är han specialist inom kirurgi. Husham al-Wasty säger sig ha utfört runt 3 000 olika operationer och ingrepp i Sverige.

Expressen har sökt Husham al-Wasty.


Det här slår IVO ner på – därför stängs kliniken

Hygienen i lokalerna brister

• Allvarliga brister gällande personalens kompetens

• Vårdgivarens planering, ledning och kontroll av verksamheten

påvisar allvarliga brister då det är oklart vem som är verksamhetschef och medicinskt ledningsansvarig för verksamheten

• Övervakning av kvarliggande patienter brister

• Hantering av dokumentation såsom patientjournaler brister


Se mer: Småbarnsmamman Hinde svårt hjärnskadad efter sjukhusmiss

Sjuktransporten dröje flera timmar - kritiseras av Ivo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.