Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skandalkirurgens smällar efter flytten till Spanien

Se intervjun med Paolo Macchiarini från 2016.
Paolo Macchiarini. Foto: SVEN LINDWALL
Karolinska institutet rekryterade 2010 Paolo Macchiarini som gästprofessor. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Skandalkirurgen Paolo Macchiarini, 61, dömdes i november till 16 månaders fängelse av italiensk domstol för att ha genomfört en olaglig bronkoskopi på en vän och sedan ha gömt patientpapperen.  

Samtidigt börjar den återupptagna förundersökningen mot Macchiarini i Sverige bli klar – som gäller hur två av hans patienter avled efter att ha fått hans syntetiska luftstrupar. 

Kirurgen bor nu i Barcelona där han under onsdagen fick besök av sin försvarare, stjärnadvokaten Björn Hurtig.  

I november förra året dömdes den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini till 16 månaders fängelse av en domstol i Florens, Italien, vilket bland andra den medicinska tidskriften British Medical Journal rapporterat om.  

Detta efter att ha genomfört en bronkoskopi, en undersökning av luftstrupe och lungor, på en vän på universitetssjukhuset Carregi. 

Macchiarini dömdes för olaglig undersökning på vännen

Eftersom vännen saknade europeiskt hälsokort slog domstolen fast att undersökningen var olaglig. Macchiarini dömdes dessutom för att ha försökt sopa igen spåren efter sig genom att gömma vännens utskrivningsjournal från sjukhuset. 

Macchiarini, som numera bor i Barcelona, har genom sin italienska advokat meddelat att han kommer att överklaga domen. 

Samtidigt börjar den svenska återuppväckta förundersökningen mot Macchiarini om grovt vållande till kroppsskada, som gäller två av hans patienter som avled efter att ha fått hans syntetiska luftstrupar inopererade, att bli färdig. 

Karolinska institutet rekryterade 2010 Paolo Macchiarini som gästprofessor. Ingen av de åtta patienter runtom i världen som fick hans konstgjorda luftstrupe, varav tre i Sverige, har överlevt efter ingreppet. 

Åklagaren om utredningen: ”Mycket omfattande”

Förundersökningen som återupptogs i december 2018 gäller en isländsk och turkisk patient som opererades i Sverige. 

– Förundersökningsmaterialet är mycket omfattande. Den så kallade slutdelgivningen av kirurgen och hans offentliga försvarare kommer att ta lång tid i anspråk. Slutdelgivningen har därför redan påbörjats trots att samtliga utredningsåtgärder ännu inte har vidtagits, sa överåklagare Mikael Björk i ett pressmeddelande från slutet av oktober förra året. 

Stjärnadvokaten Björn Hurtig försvarar Paolo Macchiarini. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under onsdagen besökte advokat Björn Hurtig Macchiarini i Barcelona och enligt honom har förundersökningen ännu inte skickats för slutdelgivning. 

”Nej. Men snart är det nog dags för det”, skriver Björn Hurtig i ett sms. 

Enligt Åklagarmyndighetens pressmeddelande har ett 20-tal personer hörts i utredningen och ytterligare förhör med Macchiarini skulle hållas. 

– Det är i nuläget för tidigt att ta ställning till när ett eventuellt beslut i åtalsfrågan kan komma att fattas, eftersom det är beroende av resultatet av de återstående utredningsåtgärderna. Målet är att ett beslut ska kunna fattas under första kvartalet nästa år (2020), sa överåklagare Mikael Björk i pressmeddelandet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.