Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skandalkirurgen får sparken från KI

Paolo Macchiarini. Bilden kommer från SVT:s dokumentär "Experimenten". Foto: SVT
Andemariam Teklesenbet Beyene tvekade först till att genomföra den riskabla operationen. Men Paolo Macchiarini övertygade honom - med falsk information - att tacka ja. Två och ett halvt år efter operationen dog han. Bilden kommer från SVT:s dokumentär "Experimenten". Foto: SVT

Paolo Macchiarini, den kirurg som opererat in konstgjorda luftstrupar på patienter, varav de flesta har dött, får lämna Karolinska Institutet (KI).

– Jag kan inte se att han kan vara kvar, säger KI:s rektor Anders Hamsten till Dagens Medicin.

Fakta: De omstridda ingreppen

Vid kirurgens kontroversiella ingrepp byttes delar av patienternas luftstrupar ut mot konstgjorda delar, klädda med stamceller från patientens ryggmärg.

Trots att experter har hävdat att det är omöjligt att skapa luftstrupar på konstgjord väg så prövades ingreppen och forskningen kring dem aldrig etiskt.

När detta blev känt polisanmälde Läkemedelsverket forskningen och nu pågår en förundersökning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Karolinska institutet har hävdat att några tillstånd aldrig behövdes, eftersom ingreppen var att betrakta som sjukvård, inte som forskning.

KI-ledningen har tidigare uttryckt sitt förtroende för den världsberömde men omstridde kirurgen Paolo Macchiarini. Men efter SVT:s granskning av kirurgen har KI sagt att en tidigare utredning om forskningsfusk kan återupptas. Det är framför allt uppgifterna om operationer i ryska Krasnodar som fått rektor Anders Hamsten att reagera.

Nu säger Hamsten att Paolo Macchiarini inte kan vara kvar eftersom KI "totalt har missbedömt den kliniska studien i Krasnodar". På Dagens Medicins fråga om vad detta innebär konkret svarar Hamsten:

– Det har vi inte bestämt men det innebär definitivt att hans tidsbegränsade anställning inte kommer att förlängas. Om, vilket är sannolikt, vi landar i det beslutet.

Sex döda

Hamsten understryker att kirurgen, som i nuläget har ett ettårigt forskarkontrakt, först måste höras.

Enligt SVT har totalt åtta patienter fått konstgjorda luftstrupar inopererade. Endast två har överlevt. Tre av operationerna genomfördes 2011–2012 på Karolinska universitetssjukhuset. En polisutredning om operationerna på Karolinska pågår och har rubriceringen grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Patienterna som opererades på Karolinska var svårt sjuka och bedömdes ha kort tid kvar att leva, enligt KI. Men så var inte fallet med patienterna i Ryssland, enligt SVT-dokumentären.

Misstänkt cv-fusk

En oberoende granskare har tidigare kommit fram till att kirurgen gjort sig skyldig till forskningsfusk. Men i sitt beslut i augusti i fjol så valde KI-ledningen att bortse från utredarens slutsats och i stället fria kirurgen.

I början av januari uppgav den amerikanska tidskriften Vanity Fair att forskaren har lämnat felaktiga uppgifter i sitt cv i samband med att han anställdes av KI 2010. Även dessa anklagelser undersöks av institutet.

 

LÄS OCKSÅ:

Jens Liljestrand: Kan vi sluta fjäska för medicinmannen?

 

Anna Bäsen: Mytoman eller geni? Macchiarini kanske är både och

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!