Paolo Macchiarini. Bilden kommer från SVT:s dokumentär "Experimenten". Foto: SVTPaolo Macchiarini. Bilden kommer från SVT:s dokumentär "Experimenten". Foto: SVT
Paolo Macchiarini. Bilden kommer från SVT:s dokumentär "Experimenten". Foto: SVT
Andemariam Teklesenbet Beyene tvekade först till att genomföra den riskabla operationen. Men Paolo Macchiarini övertygade honom - med falsk information - att tacka ja. Två och ett halvt år efter operationen dog han. Bilden kommer från SVT:s dokumentär "Experimenten". Foto: SVTAndemariam Teklesenbet Beyene tvekade först till att genomföra den riskabla operationen. Men Paolo Macchiarini övertygade honom - med falsk information - att tacka ja. Två och ett halvt år efter operationen dog han. Bilden kommer från SVT:s dokumentär "Experimenten". Foto: SVT
Andemariam Teklesenbet Beyene tvekade först till att genomföra den riskabla operationen. Men Paolo Macchiarini övertygade honom - med falsk information - att tacka ja. Två och ett halvt år efter operationen dog han. Bilden kommer från SVT:s dokumentär "Experimenten". Foto: SVT

Skandalkirurgen får sparken från KI

Publicerad

Paolo Macchiarini, den kirurg som opererat in konstgjorda luftstrupar på patienter, varav de flesta har dött, får lämna Karolinska Institutet (KI).

– Jag kan inte se att han kan vara kvar, säger KI:s rektor Anders Hamsten till Dagens Medicin.

KI-ledningen har tidigare uttryckt sitt förtroende för den världsberömde men omstridde kirurgen Paolo Macchiarini. Men efter SVT:s granskning av kirurgen har KI sagt att en tidigare utredning om forskningsfusk kan återupptas. Det är framför allt uppgifterna om operationer i ryska Krasnodar som fått rektor Anders Hamsten att reagera.

Nu säger Hamsten att Paolo Macchiarini inte kan vara kvar eftersom KI "totalt har missbedömt den kliniska studien i Krasnodar". På Dagens Medicins fråga om vad detta innebär konkret svarar Hamsten:

– Det har vi inte bestämt men det innebär definitivt att hans tidsbegränsade anställning inte kommer att förlängas. Om, vilket är sannolikt, vi landar i det beslutet.

Sex döda

Hamsten understryker att kirurgen, som i nuläget har ett ettårigt forskarkontrakt, först måste höras.

Enligt SVT har totalt åtta patienter fått konstgjorda luftstrupar inopererade. Endast två har överlevt. Tre av operationerna genomfördes 2011–2012 på Karolinska universitetssjukhuset. En polisutredning om operationerna på Karolinska pågår och har rubriceringen grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Patienterna som opererades på Karolinska var svårt sjuka och bedömdes ha kort tid kvar att leva, enligt KI. Men så var inte fallet med patienterna i Ryssland, enligt SVT-dokumentären.

Misstänkt cv-fusk

En oberoende granskare har tidigare kommit fram till att kirurgen gjort sig skyldig till forskningsfusk. Men i sitt beslut i augusti i fjol så valde KI-ledningen att bortse från utredarens slutsats och i stället fria kirurgen.

I början av januari uppgav den amerikanska tidskriften Vanity Fair att forskaren har lämnat felaktiga uppgifter i sitt cv i samband med att han anställdes av KI 2010. Även dessa anklagelser undersöks av institutet.

 

LÄS OCKSÅ:

Jens Liljestrand: Kan vi sluta fjäska för medicinmannen?

 

Anna Bäsen: Mytoman eller geni? Macchiarini kanske är både och

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag