Skandalkirurgen får behålla lönemiljoner

Skandalkirurgen Paolo Macchiarini tjänade bra under de år han både arbetade som gästprofessor på Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset.
Foto: Sven Lindwall
Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset har betalat ut omkring fyra miljoner kronor till kirurgen under hans anställningstid.
Foto: Sven Lindwall

Paolo Macchiarini var sällan på jobbet på Karolinska, enligt kritiska läkarkolleger. Ändå har kirurgen fått full lön. Det rör sig om flera miljoner. 

Tidigare överläkare Helmuth Lang - som fick ta hand om Macchiarinis patienter - har polisanmält Karolinska överläkaren för trolöshet mot huvudman. Kirurgen borde betala tillbaka, anser han. 

Men Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset tycker att Paolo Macchiarini ska få behålla lönemiljonerna.  

Skandalkirurgen Paolo Macchiarini tjänade bra under de år han både arbetade som gästprofessor på Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset.

Men han var sällan på jobbet. Dels reste kirurgen mycket, men hösten 2012 satt han även i husarrest i Toscana, Italien, misstänkt för bedrägeri. 

Läkarkolleger till Paolo Macchiarini är skarpt kritiska. En av dem är Helmuth Lang, då var överläkare på Thoraxkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, och i dag pensionär. 

– Han var aldrig på jobbet, kanske en dag i månaden, vilket väckte stor irritation för oss som fick ta hand om hans patienter. Man sökte honom på telefon men misslyckades få tag i honom och stod där med patienterna själva. Trots att de var oerhört sjuka brydde han sig inte ett dugg. 

"Inte följt de lokala reglerna"

Helmuth Lang tycker att Karolinska sjukhuset borde kräva tillbaka delar av lönen. Han har nu polisanmält tjänstemännen på Karolinska sjukhuset för trolöshet mot huvudman. 

– För alla andra läkare är det väldigt noga med frånvaron, alla resor måste godkännas av chefen och man måste lämna in en ledighetsansökan om man ska vara borta. Karolinska har inte följt de lokala reglerna när det gäller Macchiarini. 

Lang påpekar att det rör sig om stora summor som kan ifrågasättas. Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset har betalat ut omkring fyra miljoner kronor till kirurgen under hans anställningstid.

 – Hans timlön måste vara Karolinskas högsta. Att betala ut full lön till en individ som inte är på plats är trolöshet mot huvudman, säger Helmuth Lang.

Karolinska försvarar utbetalningarna

Men HR-direktören Anna-Karin Samuelsson på Karolinska universitetssjukhuset skriver i ett mejl till Expressen att möjligheterna att återkräva lön är "i princip obefintliga". I kirurgens tjänst ingick internationella kontakter och han hade inte närvaroplikt på sjukhuset. Paolo Macchiarini hade också "förtroendetid" vilket betyder att han inte hade schemalagd arbetstid. 

Ett liknande svar kommer från Karolinska institutet. I kirurgens tjänstföring ingick internationella konferenser och samarbetsprojekt. KI är heller inte missnöjda med Paolo Macchiarinis arbetsinsats på institutet. "Hans dåvarande närmaste chefs bedömning är att han fullgjorde de arbetsuppgifter som tjänsten innefattade." skriver presschefen Anna von Corswant i ett mejl till Expressen.

Hans dåvarande närmaste chef var professor Lars Olaf Cardell. Samma Cardell var även drivande i rekryteringen av skandalkirurgen och av förlängningen av hans anställning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.