Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skandalerna som har skakat familjen Le Pen

Hela familjen samlad: Jean-Marie Le Pen och hans dåvarande fru Pierrette Le Pen med döttrarna Yann, Marine och Marie-Caroline. Bilden togs 1974.

Foto: Str / AFP

Marine Le Pen och hennes familj har uppmärksammats för en rad saker även utanför politiken. Både gällande bombdåd och bråk inom familjen.

Foto: Mehdi Chebil / POLARIS POLARIS IMAGES

Jublet efter att Marine Le Pen gick vidare till andra omgången av franska presidentvalet.

Foto: Frank Augstein / AP TT NYHETSBYRÅN

Emmanuele Macron och Marine Le Pen möts i andra omgången av det franska presidentvalet 7 maj.

Foto: Christophe Ena / Bob Edme / AP TT NYHETSBYRÅN

Jean-Marie Le Pen, pappa till presidentkandidaten Marine Le Pen och tidigare partiledare för Nationella fronten.

Foto: Agence / Bestimage / /IBL BEST IMAGE

Hon var åtta år när en bomb exploderade i familjens hem.

Sedan dess har presidentkandidaten och trebarnsmamman Marine Le Pens släkt skakats av flera skandaler och uppmärksammade familjefejder.

Nu lever hon i ett samboförhållande med vice presidenten för Nationella fronten under mottot "leva lyckliga, leva dolda".

När Marine Le Pen i söndags fick nära 22 procent av rösterna i första omgången av franska presidentvalet blev hon historisk efter att ha lett sitt parti Nationella fronten till dess största framgång någonsin. Triumfen har till och med hyllats av den högerpopulistiska ledarens pappa Jean-Marie Le Pen.

Men de lyckönskningarna var långt ifrån självklara.

Far och dotter har legat i en hätsk familjefejd sedan Marine Le Pen för två år sedan kastade ut sin pappa från det parti han var med och grundade. Striden är en i raden av de uppmärksammade händelser som omgärdat klanen Le Pen de senaste dryga 40 åren.

Marine Le Pens familj har varit ifrågasatt ända sedan hon var barn på grund av pappa Jean-Marie Le Pens ofta mycket kontroversiella politiska åsikter.

Jean-Marie Le Pen, pappa till presidentkandidaten Marine Le Pen och tidigare partiledare för Nationella fronten. Foto: Agence / Bestimage / /IBL BEST IMAGE

Flyttade till ett slott

I november 1976 när Marine var åtta år gammal och hon, hennes två äldre systrar och deras föräldrar låg och sov exploderade plötsligt en bomb i trapphuset utanför deras lägenhet. Detonationen – som var ett mordförsök på Jean-Marie Le Pen – slet upp ett stort hål i husfasaden, men som genom ett mirakel skadades ingen i explosionen.

Händelsen innebar ett tidigt politisk uppvaknande för dagens presidentkandidat.

"När jag fortfarande lekte med dockor blev jag medveten om den här fruktansvärda och för mig helt oförståeliga saken: min pappa behandlades inte på samma sätt som andra, vi behandlades inte likadant som andra." skriver Marine Le Pen i självbiografi från 2006.

Presidentkandidaten Marine Le Pen. Foto: Frank Augstein / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter bombdådet flyttade familjen till slottet Montretout, en stor egendom i rött tegel från 1800-talet som Jean-Marie Le Pen fick testamenterad till sig av en förmögen anhängare, i utkanten av Paris.

Egendomen har blivit en centralpunkt för klanen Le Pen och i stort sett alla i familjen har levt där i perioder. Men den första tiden i slottet fick de tre systrarna till stor del klara sig på egen hand då deras föräldrar fokuserade på resor och sena middagar med vänner för att komma över mordförsöket i stället för att ta hand om sina döttrar.

 

LÄS MER: Le Pen tar timeout som partiledare

 

Mamman övergav familjen

Åtta år senare var stämningen mellan föräldrarna inte lika god och familjen hamnade återigen på löpsedlarna. Anledningen var att Marine Le Pens mamma Pierrette Le Pen övergav familjen efter att hon hade blivit stormförälskad i den journalist som hade i uppdrag att skriva en biografi om maken Jean-Marie Le Pen och hals över huvud lämnade hon man och barn för sin nye älskare.

Marine Le Pens mamma Pierrette Le Pen. Foto: Agence / Bestimage / /IBL BEST IMAGE

Tilltaget uppskattades inte av Jean-Marie och en infekterad skilsmässa följde där Pierrette försökte pressa sin make på pengar genom att lägga beslag på hans konstgjorda öga, han kontrade med att vägra lämna ifrån sig urnan med aska efter Marine Le Pens mormor. När Jean-Marie Le Pen sen hävdade att hans hustru kunde jobba som städerska om hon behövde pengar valde hon att posera naken i herrtidningen Playboy, endast skyld av en kvast och en skurhink.

Hämden: Ett utvik i Playboy

Svajig relationen med pappan

I dag är stridsyxan mellan de två ex-makarna någorlunda nedgrävd och Marine Le Pen har - efter 15 år utan kontakt med sin mamma - valt att installera henne i ett mindre hus på ägorna till släktgården Montretout, några hundra meter från huvudbyggnaden.

Samtidigt har relationen mellan systrarna och pappan gått upp och ner.

Allihop har varit engagerade i Nationella fronten. Storasyster Marie-Caroline Le Pen arbetade inom politiken på regional nivå och sågs länge som efterträdare till sin pappa, men valde på 1990-talet att lämna både partiet och Paris efter att bråk med sin pappa. För drygt tio år sedan kom hon även på kant med sin lillasyster efter ett uttalande under en tidigare valrörelse. Nu har de dock försonats och Marie-Caroline har hjälpt Marine Le Pen att arrangera olika möten under årets presidentkampanj.

Hela familjen samlad: Jean-Marie Le Pen och hans dåvarande fru Pierrette Le Pen med döttrarna Yann, Marine och Marie-Caroline. Bilden togs 1974. Foto: Str / AFP

 

MATS LARSSON: Marine Le Pen kan inte tvätta bort sitt förflutna

 

Mellansyster Yann Le Pen har inte heller ett friktionsfritt förhållande till Marine Le Pen. Hon är dessutom mamma till Marion Maréchal-Le Pen, Nationella frontens nya unga stjärnskott som röstades in som parlamentsledamot redan när hon var 22 år gammal.

Den häst- och mc-intresserade Marion Maréchal-Le Pen har gjort flera kritiska uttalande mot sin moster senaste tiden eftersom hon anser att Nationella fronten bör driva en mer högerextrem politik. Men hon håller ändå sin moster om ryggen när kritiken kommer utifrån:

– Vi har varit väldigt exponerade och kritiserade i media. Det har gjort att vi fått stor sammanhållning. Vi har ett politiskt uppdrag som vi inte kan fly undan, det kommer redan med födseln. Våra fiender har kallat oss antisemiter och rasister. Vi är en ganska speciell familj, sa Marion Maréchal-Le Pen i en intervju med The Guardian förra året.

Marion Maréchal-Le Pen, Nationella frontens nya unga stjärnskott. Foto: Damien Alitti / POLARIS POLARIS IMAGES

Mottot: "Leva lyckliga, leva dolda"

Den ständiga uppmärksamheten under uppväxten och karriären inom Nationella fronten har dock fått Marine Le Pen att värdesätta sitt eget privatliv och hon har medvetet valt att hålla sin närmaste familj borta från rampljuset.

Hon lever i dag med sina tre barn från första äktenskapet - Jehanne, 19 och 18-åriga tvillingarna Louis och Mathilde - på släktgården Montretout. Efter två skilsmässor blev Marine Le Pen och Nationella frontens vice president Louis Aliot ett par 2009 och de lever sedan dess i ett samboförhållande där de pendlar mellan Paris och parets gemensamma hem i sydvästra Frankrike. Mottot för familjelivet har varit "leva lyckliga, leva dolda".

Marine Le Pen och sambon, Nationella frontens vice president Louis Aliot. Foto: Frank Augstein / AP TT NYHETSBYRÅN

Marine Le Pen förklarade förra året sin önskan om ett privatliv för franska veckomagasinet Closer:

– Jag har varit i media sedan jag var barn, men jag hade varit lyckligare utan det. Och även om det är skillnad på att vara dotter till Marine Le Pen 2016 jämfört med hur det var att vara dotter till Jean-Marie Le Pen 1975 så har mina barn rätt till ett privatliv. Det finns så många förutfattade meningar om mig och folk tror att de känner mig. Men jag är inte så säker på att de verkligen känner mig på riktigt.

 

LÄS MER: Hennes möjligheter är mikroskopiska