Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skandalerna runt Sverigedemokraterna

Den nya Toblerone-bilden på Jimmie Åkesson är bara den senaste i en rad skandaler runt SD de sista veckorna. 

Hånet mot Mona Sahlin förklarade pressekreteraren Linus Bylund så här:

– Vid den här tiden hade Jimmie Åkesson inga Säpovakter, därför hade han en förklädnad.

SD-skandalerna började med Expressens avslöjande om att tre partitoppar var inblandade i ett fyllebråk och beväpnade sig med järnrör. 

I flera opinionsmätningar efter avslöjandena har SD ökat.

På måndagen publicerade Nyheter24 en bild från 2010 där Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, iklädd peruk, poserar med en stor Toblerone-förpackning som ett tydligt hån mot den förre S-ledaren Mona Sahlin.

Enligt Linus Bylund, pressekreterare hos SD-ledaren Jimmie Åkesson, togs bilden på en så kallad rockkryssning 2010.

– Jag vet inte exakt vad som hände då, men det var ingen fylleresa. Absolut inte. Möjligtvis hade det tagits någon mellis på lunchen, säger Bylund till Expressen.se.

"Jimmie var nykter"

Nyheter24.se. publicerade på måndagen bilden på Jimmie Åkesson med rubriken "Här fyllehånar Jimmie Åkesson Mona Sahlin".

– Det är fel, Jimmie var helt nykter.

Och anledningen till att han bar peruk förklarar Linus Bylund:

– Vid den här tiden hade Jimmie Åkesson inga Säpovakter, därför hade han en förklädnad.

Enligt Bylund handlade inte heller om något hån mot dåvarande S-ledaren Mona Sahlin.

– Jimmie har inte den stilen, att han hånar någon. Det värsta han har sagt är väl att "Sahlin är vår bästa valarbetare".

Tobleroneasken var present

Linus Bylund hävdar samtidigt att bilden togs av en person som gav Tobleroneasken i present till Jimmie Åkesson. Det var ingen partikamrat, enligt Bylund.

Bilden släpptes efter att SD-ledaren tvingats hantera flera skandaler som involverade tunga medlemmar i sitt eget parti. 

Det började med att Expressen i mitten av november publicerade en film från 2010 där SD-topparna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling hamnade i bråk med en berusad man på Kungsgatan i centrala Stockholm. 

Sparkade partitoppar

I filmen hör man hur Erik Almqvist kallar en kvinna för "hora" och skriker ord som "blatte lover" och "babbe". Alla tre beväpnar sig sedan med järnrör innan polisen kommer.

Jimmie Åkesson tvingades då sparka Almqvist som ekonomisk-politisk talesperson och Ekeroth som rättspolitisk talesperson för SD. 

Nästa skandal avslöjade Expressen förra veckan. 

Glömde väska på krogen

Då hade SD:s näringspolitiske talesperson Lars Isovaara polisanmälts för en rasistattack. Han förklarade sig själv med att han blivit rånad på sin väska av två män med utländskt utseende. 

Expressen kunde sedan avslöja att Isovaara i själva verket glömt sin väska på en krog i Stockholm. 

Isovaara tvingades sedan lämna riksdagen. 

Steg i mätningar

Jimmie Åkesson har berömts för hur han har hanterat skandalerna som har uppstått i hans parti. För trots den negativa rapporteringen visar opinionsundersökningar att stödet för SD inte har minskat - utan tvärtom ökat. 

Tidigare i veckan visade en undersökning från Novus att SD hade ett väljarstöd på 8,6 procent - den högsta siffran i någonsin för SD i Novus mätningar. 

I en mätning från Sentio nådde partiet också rekordresultat - 12,3 procent - men den undersökningen har ifrågasatts kraftigt eftersom den var en webbaserad panel där deltagarna själva anmält sitt intresse för den.

Experter som Expressen tidigare har pratat med har varit överens om att SD klarar skandaler bra - så länge in partiledaren är inblandad. 

– Så länge inte Åkesson är inblandad så klarar de det. Gemene man ser inte skillnad på partiet och partiledaren, har Novus vd Torbjörn Sjöström tidigare sagt till Expressen. 

Inte första Åkesson-bilden

Det är inte första gången som Jimmie Åkesson har fastnat på en mindre smickrande bild. På hösten 2011 kunde Nyheter24 publicera bildbevis på att Åkesson närvarat vid en fest i Kent Ekeroths riksdagslägenhet som stört flera andra boende i huset. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.