Hillary Clinton Foto: Tannen Maury / Epa / TtHillary Clinton Foto: Tannen Maury / Epa / Tt
Hillary Clinton Foto: Tannen Maury / Epa / Tt
Bernie Sanders Foto: Carlos OsorioBernie Sanders Foto: Carlos Osorio
Bernie Sanders Foto: Carlos Osorio

Skandalerna förföljer Hillary Clinton

Publicerad

FLINT. Hillary Clinton har redan siktet inställt på presidentvalet.

Samtidigt kommer nya besvärande uppgifter om hennes privata e-mejlserver.

– Vi kommer snart kunna lägga detta bakom oss, säger hon till CBS – men hennes politiska motståndare håller inte med.

Hillary Clinton har hittills vunnit tio av de första femton delstaterna i det amerikanska primärvalet. Hon leder också stort när det kommer till antal delegater. I natt möter hon Bernie Sanders i en debatt i Flint i delstaten Michigan som går till val på tisdag.

För Hillary Clinton är det en viktig balansgång. Hon har redan siktet inställt på presidentvalet i november. Hon måste därför hålla sig väl med Bernie Sanders väljare eftersom hon vet att hon kommer behöva dem senare. Samtidigt måste hon visa vad som skiljer hennes politik från Sanders, särskilt i debatterna. Och hon måste fortsätta kämpa för att locka unga och liberala väljare som i stor utsträckning valt Sanders framför henne.

Parallellt har Hillary Clinton också ett annat problem som aldrig verkar få en lösning: e-mejlskandalen. I lördags avslöjade Washington Post att Hillary Clinton skrev minst 104 e-mejl innehållande information som nu klassats som sekretessbelagd från den privata e-mailserver hon använde under sin tid som utrikesminister. De nya uppgifterna går stick i stäv med hennes egna uppgifter om att hon aldrig riskerade statens säkerhet, skriver tidningen.

"Väcker seriösa frågor"

Hillary Clinton har gång på sång sagt att hon samarbetar med utredningen och att den förhoppningsvis snart kommer att vara över – istället tar den nya vändningar och e-mails har retroaktivt blivit klassade som hemliga.

– Det väcker seriösa frågor om hur hela den här processen har skötts, säger Hillary Clinton till CBS:s Face the Nation.

I samma intervju säger hon dock att hon är säker på att utredningen snart kommer att vara över:

– Vi kommer närmare och närmare att kunna lägga detta bakom oss, säger hon.

Bernie Sanders har flera gånger sagt att han är trött på allt prat om Hillary Clintons e-mejls och under en av de första debatterna rycket han ut till hennes försvar och röt att han inte ville höra ett ord mer om de ”förbannade e-mejlen”.

Men hennes konkurrenter på den republikanska sidan har inte varit lika förlåtande.

Angrips av Trump

I lördags ägnade Donald Trump en lång stund av sin presskonferens i Florida åt att håna Hillary Clinton – och han tog särskilt upp e-mejlservern.

– Jag tycker inte att hon skulle ha rätt att försöka bli president efter vad hon gjort, sa han vid ett tillfälle.

Han sa också att han lätt skulle vinna över Hillary Clinton om det stod mellan dem i presidentvalet – och tillade till sina supporters jubel:

– Om hon inte är arresterad vid det laget.

Det börjar bli allt mer uppenbart att även Hillary Clinton räknar med att hon kan möta Trump i november. Den senaste tiden har hon flitigt använt ett nytt uttryck som ett direkt svar till Trumps kända slogan.

– Vi behöver inte göra USA ”great igen”. USA har alltid varit ”great”. Vi måste göra USA helt igen.

Hillary Clinton fick i natt sällskap i Flint. Två timmar innan den tv-sända debatten skulle börja dök dottern Chelsea Clinton upp för att överraska sin mammas volontärer:

– Tack för allt ni gör för min mamma, sa hon och fick kramar från flera av dem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Fler artiklar om Amerikansk politik

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag