Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skrytet: Vår roll i Trumps seger var avgörande

Cambridge Analytica skryter om att de ska ha spelat en avgörande roll i Trumps valseger.Foto: Montage
Alexander Nix lämnar Cambridge Analyticas kontor i London.Foto: DOMINIC LIPINSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Cambridge Analytica ska ha spelat en avgörande roll i Trumps valseger.Foto: NEWSDAY/TNS/ABACA /STELLA PICTURES

Skandalen växer kring Facebook som är under hårt tryck från både politiker och myndigheter i USA och Storbritannien. 

Nu avslöjar brittiska Channel 4 att analysföretaget Cambridge Analytica spelade en avgörande roll för Donald Trumps valseger – med hjälp av personuppgifter från mer än 50 miljoner Facebook-användare som man bedrägligt samlat in. 

Cambridge Analytica stänger nu av sin vd Alexander Nix. Och Facebooks Mark Zuckerberg fortsätter att tiga.

Snaran dras åt kring giganten Facebook. Dess koppling till det kontroversiella dataanalysföretaget Cambridge Analytica blir allt mer besvärande – och politiker i Washington och London vill kalla in Facebooks ledning till förhör. 

Men de två högsta cheferna, Mark Zuckerberg och Sheryl Sandberg, ger inga kommentarer. Något som ytterligare försvårar Facebooks redan besvärliga läge, enligt flera bedömare.

Facebook rasar på börsen sedan skandalen briserade och den amerikanska federala handelskommissionen FTC har redan inlett en utredning, enligt Washington Post. Det kan leda till miljardböter för Facebook. Samtidigt begär den brittiska datainspektionen att få göra husrannsakan i Cambridge Analyticas huvudkontor i London. 

Cambridge Analyticas huvudkontor i London.Foto: KIRSTY O'CONNOR / AP TT NYHETSBYRÅN

Cambridge Analytic skröt om avgörande roll i Donald Trumps valseger

Skandalen förvärras av nya dramatiska avslöjanden i brittiska Channel 4 News på tisdagskvällen. Nyhetskanalen har i hemlighet filmat Cambridges Analyticas chefer när de skryter om företagets avgörande roll för Donald Trumps knappa valseger 2016. Trump vann valet med hjälp av 40 000 röster i tre delstater. En insats som direkt kan kopplas till företagets insamlade uppgifter från 50 miljoner Facebook-användare.  

– Vi stod för all research, alla data, all analys, vi ledde hela den digitala kampanjen, hela tv-kampanjen och våra data låg bakom hela strategin, säger Alexander Nix, vd i Cambridge Analytica, om Trumps kampanj. 

Företagets internationelle chef Mark Turnbull påpekar att Trump ”vann med 40 000 röster i tre stater, marginalerna var små”.  

– Med tanke på att Donald Trump förlorade folkets röster med tre miljoner men vann omröstningen i elektorskollegiet, då hänger det på data och research. På att du höll dina valmöten på rätt ställe och skickade ut fler valarbetare till nyckelstaterna på valdagen. Det är så han vann valet, säger företagets datachef Alex Tayler. 

Cambridge Analytica rekommenderar ett hemligt epost-system med vilket man skicka mejl som utplånar sig själva och inte kan spåras.Foto: Channel 4 News.

Spelade in samtalen med Cambrige Analytica

Channel 4 News spelade in företagsledarna genom att skicka ut en reporter som uppträdde som potentiell kund. Reportern sade sig vara representant för en rik affärsman som ville hjälpa sina kandidater i ett val i Sri Lanka. Han förklarade att han var intresserad av att anlita Cambridge Analytica – och spelade i hemlighet in sina samtal med företagsledarna. 

Alexander Nix säger i samtalen att han träffat Trump ”många gånger”.  

Företagets ledare berättar om de trick de använde i Trumps kampanj, vilka också kunde vara användbara för den tilltänkte kunden. Bland metoderna de rekommenderar märks att starta täckorganisationer som skickar meddelanden i massor i sociala medier. Samt ett hemligt e-post-system med vilket man skickar mejl som utplånar sig själva och inte kan spåras.  

 – Du skickar dem och två timmar efter det att de blivit lästa försvinner de … du kan göra samma sak. Det finns inga bevis, det finns inga spår, det finns ingenting, säger Alexander Nix. 

De berättar också om hur de tillsammans med Trump-kampanjen skapade valannonserna med budskapet ”Besegra den skurkaktiga Hillary”, som sågs mer än 30 miljoner gånger under valkampanjen. 

Valannonserna med budskapet ”Besegra den skurkaktiga Hillary” skapades tillsammans med Trump-kampanjen.Foto: Channel 4 News

Cambridge Analytica lurade politiker i fällor

På tidigare inspelningar har Nix sagt att de kunde använda mutor, tidigare spioner och ukrainska prostituerade för att lura politiker i fällor runtom i världen

Mötena ägde rum och filmades på hotell i London mellan november 2017 och januari i år. 

Efter Alexander Nix långtgående uttalanden stängde Cambridge Analytica av honom med omedelbar verkan på tisdagskvällen. Hans kommentarer i Channel 4 ”representerar inte företagets värderingar eller verksamhet och hans avstängning återspeglar med vilket allvar vi ser på denna överträdelse”, skriver företaget.

Kopplingen till det starkt högerorienterade Cambridge Analytica är den kanske värsta skandalen som någonsin drabbat Facebook. Cambridge Analytica, som säger sig kunna ”förändra allmänhetens beteende” med en kombination av datainhämtning och beteendevetenskap, grundades 2013. Högerpopulisten Steve Bannon var dess vice vd 2014–2016. 

Han anses vara arkitekten bakom Trumps valseger och var presidentens chefsstrateg i Vita huset tills han fick sparken i augusti förra året. Den konservative miljardären Robert Mercer, som står Trump nära, har pumpat in stora summor i företaget. 

Razzia planerad mot Cambridge Analytica

Brittiska datainspektionen vill göra en razzia mot företaget – och har beordrat Facebook att avsluta den egna utredning av Cambridge Analytica som man hade inlett. Detta för att material inte ska undanhållas den officiella utredningen.

Den brittiske parlamentsledamot Damian Collins uttryckte sin bestörtning över att Facebooks advokater och cybersäkerhetsexperter var på plats i Cambridges Analyticas lokaler. Han ifrågasatte deras motiv.

– Avlägsnade de information eller bevis som kunde ha varit avgörande för utredningen? Det är förvånande att de var där överhuvudtaget, säger han.

Collins leder ett brittiskt parlamentsutskott som granskar ”fake news”, falska nyheter, och har kallat Facebook-chefen Mark Zuckerberg till förhör. Han anklagar Facebook för att tidigare ha gett utskottet missledande information.

Vill förhöra Zuckerberg

I ett brev till Zuckerberg skriver Collins att han upprepade gånger har frågat Facebook om hur företag skaffar sig data från Facebook och om detta kan ske utan användarnas medgivande. Han vill att Zuckerberg ska komma och redogöra för ”processens katastrofala misslyckande” – och ger Facebook en tidsfrist fram till den 26 mars att svara.

Också amerikanska senatorer vill att Zuckerberg ska komma till kongressen i Washington för förhör.

Både Mark Zuckerberg och Sheryl Sandberg, Facebooks näst högsta chef, ligger lågt och vägrar uttala sig. Något som bara förvärrar läget, enligt den ledande ekonominyhetsbyrån Bloomberg som skriver att tills de båda yttrar sig ”kommer frågorna utan tvivel att kvarstå om Facebooks förmåga att klara Cambridge Analytica-krisen”.