Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skandalen skulle mörkas av SD

"Jag har ingen aning om detta", säger Joel Ankars tidigare chef Kristina Winberg, SD.
Foto: Robin Aron
SD planerade att bluffa om rasistskandalen runt Joel Ankar.
Foto: Lisa Mattisson

BRYSSEL. Sverigedemokraterna planerade att bluffa sig igenom rasistskandalen runt Joel Ankar - trots att han internt erkänt att han skrivit anonymt på Flashback.

Expressen kan nu också visa att SD ville lägga munkavle på brittiska UKIP i EU-parlamentet under skandalen.

– Jag har aldrig sett de här mejlen. Så jag har inte sagt till UKIP heller hur de ska agera, vad de ska säga. Detta är helt nya mejl för mig. Jag har ingen aning om detta, säger Ankars före detta chef, EU-parlamentarikern Kristina Winberg.

Strax före lunch 9 februari 2015 - innan avslöjandet om Ankars anonyma näthat hade publicerats men efter att han konfronterats av Aftonbladet - skickade pressekreteraren Henrik Gustafsson en redogörelse till partiledningen. Gustafsson hade då bett Joel Ankar att lista "det han anser vara grovt" och ange i vilket sammanhang som han skrev kommentarerna.

Bland kommentarerna som Ankar då listade för Gustafsson fanns "skröplig judegubbe", "judesvin", "arabsvin", "islam är ett helvetespåfund, vi kan inte samexistera med dem" och "Niggrer". Ankar hade också för Gustafsson medgett att han i en Flashbackkommentar "uttalat visst stöd för vissa soldater inom waffen-ss som var modiga".

Några dagar efter att skandalen briserat sammanfattade EU-parlamentarikern Kristina Winberg vad som hänt under skandalen. Hon berättade då också att Ankar medgett att han skrivit kommentar om kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki - som Ankar haft som lärare och som han bland annat kallade "judesvin". Winberg skrev om Ankar:

"Han ringde mig ganska omgående för att jag skulle veta. När vi väl träffades i Strasbourg redogjorde Joel för mig om ett uttalande som han gjort om sin tidigare lärare."

Trots att Ankar alltså inför flera kolleger nere i Bryssel och i ett personligt brev till Mattias Karlsson och Richard Jomshof medgett att han stod bakom Flashbackkontot så blev strategin att i stället försöka så tvivel om vem som skrivit kommentarerna.

Skulle räddas kvar

Beskedet under skandalen var att Joel Ankar skulle få lämna sin tjänst i EU-parlamentet, men när det visade sig vara alltför krångligt skulle han i stället räddas kvar. Någon dryg månad efter skandalen kom nya frågor från journalister om vad som hänt med Ankars anställning. I början av mars 2015 skickade Ankar då ett dokument om hur medierna skulle hanteras till pressekreteraren Henrik Gustafsson. Ankar skrev i mejlet: "Kristina (Winberg, reds anm) bad mig vidarebefordra detta dokument till dig, utifall att media kontaktar SD:s EU-delegation angående mitt ärende igen."

I dokumentet framgick tydligt att partiet utåt skulle ifrågasätta det som Ankar medgett internt:

"De kommentarer som Aftonbladet påstår att Joel gjort har skett långt tillbaka i tiden, och det är inte säkert att det faktiskt är Joel som skrivit dem."

När Expressen träffar Kristina Winberg håller hon sig till taktiken - innan hon konfronterats med de interna mejlen - att neka till att Ankar skrivit Flashbackkommentarerna:

– Det finns inga bevis på. Han säger själv att han inte har skrivit det och parlamentet har försökt att hitta bevis mot honom och inte gjort det så jag måste förlita mig på att utredningen har gått rätt till.

Men när Expressen visar henne mejlen där bland andra hon själv berättar att Ankar medgett att han skrivit om sin tidigare lärare, kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki, säger hon:

– Det enda jag hört är att han hade nån lärare som var "kroknäsa".

Om mejlen som visar att Ankar också medgett vad han skrivit på Flashback för SD-topparna Mattias Karlsson och Richard Jomshof, och för pressekreteraren Henrik Gustafsson säger Winberg:

– Jag hade faktiskt ingen aning om de här mejlen och... inte en aning.


Läs också: Säpo gav jobb till Ankar

Säger sig inte ha bevis

Gång på gång under intervjun återkommer Winberg till att EU-parlamentet har utrett Joel Ankars Flashbackskriverierna men inte hittat några bevis.

Kommer du att bidra till att EU-parlamentet får del av de här mejlen där Ankar medger vad han skrivit så att parlamentet kan göra en riktig bedömning?

– Jag måste titta på materialet först och verkligen gå igenom det själv och sen ta ställning till det tillsammans med parlamentet, säger Winberg.

Expressen har också tagit del av material som visar hur Sverigedemokraterna genom Henrik Gustafsson ville lägga munkavle på det brittiska partiet UKIP som leder partigruppen EFDD där SD ingår. Samma dag som Ankar hade blivit konfronterad - och Gustafsson redogjort för Ankars rasistiska kommentarer för partiledningen - skrev han till UKIP:aren Hermann Kelly, som är EFDD:s presschef i EU-parlamentet:

"If you get questions regarding Joel or the other people in the Swedish democrats, a good think to stick with would be something like this: We don´t know what has been written, we don´t know if whatever it regards is true, but what we do know is that Sweden Democrats in times like this, always is very clear in how the handle the mather, and for that they got our support."

Men i mejlet till UKIP berättade inte Gustafsson om "judesvin"- eller "niggrer"-kommentarerna som Ankar listat för honom.

Lämnar svar via mejl

När Expressen söker Henrik Gustafsson så ringer i stället partiets presschef Henrik Vinge upp för att meddela att han bestämt att Gustafsson inte ska få intervjuas på telefon. Svaren ska i stället lämnas via mejl.

Men när Expressen mejlar Gustafsson svarar han att han inte tänker svara på frågorna eftersom man, enligt honom, "saknar hela bilden i form av kompletterade telefonsamtal och möten, vilket är nödvändigt för att förstå hela situationen." När Expressen ber honom beskriva "hela situationen" så svarar han inte alls.

En dryg vecka efter att Expressen konfronterat Kristina Winberg med materialet om Joel Ankar kom beskedet att han får sluta jobba för SD. Partiets presschef Henrik Vinge skriver i ett mejl att Ankar "tjänstgör inte längre på vårt Brysselkansli":

"Joel Ankar är formellt inte anställd av Sverigedemokraterna utan av Europaparlamentet. Vi vände oss till dem redan 2015 för att be dem avsluta anställningen. De avslog vår begäran. Idag pågår en förnyad process för att förmå Europaparlamentet att ändra sitt beslut."

Expressen har upprepade gånger sökt Hermann Kelly från UKIP som är pressansvarig för partigruppen EFDD i EU-parlamentet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.