Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skandalen på Möllan handlar om makt

Möllevångstorget i Malmö.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Kommunstyrelsens ordförande Katrin Jammeh Stjernfeldt har tidigare kallat Expressens beskrivning av restaurangägarens exploatering för ”fullständigt vidrigt”. En bojkottlista har upprättats mot alla krogar han har koppling till. Nu dras tillstånden in.

Idag förlorar den omskrivne restaurangägaren på Möllan sina alkoholtillstånd. De återkallas av Malmö stad. En av krogarna har han drivit i 14 år och gjort till ett symboliskt hak som bland annat alltid har långöppet på julafton. Den kommer nu att stänga. 

En filmare kontaktade en gång mig och ville göra långfilm om Möllankrogen. Med en ändring – i filmen skulle restaurangägaren vara svensk så att skildringen, med filmarens ord, inte blev stereotyp.

Men det går inte att lyfta ut utländska medborgares jakt på uppehållstillstånd från det som växt fram på Möllan.

Utan krogarnas sidoverksamhet – försäljning av uppehållstillstånd genom arbetstillstånd eller äktenskap med svenskar – skulle deras maktstatus falla till marken.

Ingen ett ord om Suravis ålder

Sydsvenskan beskrev i veckan hur ett stort antal restaurangägare på Möllan har korta äktenskap med svenska kvinnor bakom sig. Efter skilsmässan har de gift om sig med någon från sitt tidigare hemland som de skaffat barn och fortsatt vara gifta med. Sydsvenskan intervjuar två kvinnor som gift sig med två personer kopplade till de bangladeshiska restaurangägarna på bojkottlistan.

–Jag tänkte att det var en sorts stillsam aktivism att hjälpa en människa till Sverige. Jag tycker väl rent politiskt att människor ska kunna bosätta sig var de vill, säger en av dem till tidningen.

Just den synen på vad ett uppehållstillstånd betyder har fått kvinnor på Möllan att medverka till saker de annars föraktar. Jag, som jobbade för den omskrivna restaurangägaren för tio år sedan, såg många servitriser med mig hälsa på den omskrivna restaurangägarens nya fru Suravi efter att hon hämtats till Sverige mot sin vilja – ingen av oss sa ett ord om att hon bara var 14 år.

Suravi några år efter att hon kom till Malmö.

När familjen som restaurangägaren tillhörde mobbade ut en i släkten för att han skaffat sig en flickvän i stället för att gifta sig med den släkten valt ut sade ingen heller emot. Släktingen fick inte längre komma in på restaurangerna, men Möllansvenskarna umgicks som vanligt med ägarna medan de öppet berättade om utfrysningen.

Personer som tidigare spelat i punkband med namn om exakt hur borgligheten ska krossas arrangerade glatt sina musikkvällar på ägarnas råkapitalistiska krogar – där priserna pressats så lågt att grannkrogar som följde svenska lagar slogs ut i konkurrensen.

Arrangerandet av de många skenäktenskapen har fått konsekvenser som märks än i dag. Personer skuldsätts till människor de sedan inte har råd att säga emot. Personer har inte kunnat vittna i viktiga rättegångar – därför att de åtalade kan hålla emot dem att de vet om äktenskapen. Skandalen runt hjälpcentret Kontrapunkt i Malmö där en ideell förening erkände att de hjälpt till med fuskgiftermål visade samma problem, hur hjälpinsatser lätt övergår i korruption.

Möllan ser inte sig själva som korrupt, de har trott sig stå utanför systemet med konsekvens att de byggt ett ännu värre system. Tyvärr kommer många hårt arbetande krögare från samma nätverk drabbas om det här systemet ska rivas ner – på vilket sätt skulle beroendet av Möllans hittills mäktigaste annars ta slut?

När kedjan Subway etablerade sig på Möllevångstorget för tio år sedan krossades genast rutorna. Inga liknande kedjor har försökt sig på att öppna på Möllan igen. Men när lokala imperier växer fram där personal bevisligen sover i källarförråd har samma Möllancommunity varit snabba att ta restaurangägarnas parti och påpeka faran i att döma dem som kanske inte själva varit drivande i systemet.

Suravi följer bojkotten

Samtidigt har Suravi, som skickades till Malmö som ofrivillig brud när hon var 14, försökt gå vidare med sitt liv som heltidsarbetande ensamstående mamma, skuldsatt efter att exmannen skrivit upp henne på bolag hon inte känt till. Alla polisutredningar mot mannen har lagts ner och han försöker nu få ensam vårdnad som barnet hon tagit hand om hela sitt liv. Nyckelvittnen säger sig vara för rädda för att komma till rätten. 

Suravi följer vad de bojkottade krogägarna svarar i intervjuer och säger att det är släktingar hon bodde med och lagade mat till varje natt som nu påstår att de inte känner till hennes situation. Ett första krav för att upplösa bojkotten kunde vara att någon av dem offentligt tog hennes parti.

 

LÄS MER: Bortgift som 14-åring och slav i Malmö – nu berättar Suravi 

LÄS MER: S-toppen om Suravis berättelse: Vidrigt 

LÄS MER: Rädslan efter larmet om slaveri i Malmö 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.