Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skandalen kan kosta premiärministern valet

Här syns Justin Trudeau i ”brownface”
Valet kan bli en tajt match för premiärminister Justin Trudeau.Foto: SEAN KILPATRICK / AP TT NYHETSBYRÅN
Justin Trudeau och frun Sophie Gregoire vid ett valmöte i Burnaby i British Columbia.Foto: FRANK GUNN / AP TT NYHETSBYRÅN
Premiärministern har omgärdats av skandaler under sin mandatperiod.Foto: RYAN REMIORZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Konservative Andrew Scheers kan ta hem segern.Foto: WYLD ADRIAN/CP/ABACA / STELLA PICTURES/WYLD ADRIAN/CP/ABACA
Trudeau och Scheers sitter båda på drygt 30 procent av väljarstödet.Foto: ADRIAN WYLD / AP TT NYHETSBYRÅN

På måndag går Kanada till val – och det ser ut att bli en tuff kamp för sittande premiärministern, Justin Trudeau.

Under mandatperioden har han setts som en liberal ledstjärna, men har också kritiserats för motstridiga budskap och en ”black-face”-skandal.

Nu står en koldioxidskatt i fokus, samtidigt som Trudeau gett grönt ljus till en ny oljepipeline.

Inför det kanadensiska valet på måndag är det den sittande premiärministern, Justin Trudeau som står i fokus.

Mandatperioden som gått, hans enda hittills, har beskrivits som något av en smekmånad. Men redan nu kan kärleken ha bleknat.

Utifrån de senaste opinionsmätningarna är det nämligen ett dött lopp mellan Justin Trudeaus liberala parti och Andrew Scheers konservativa parti. Båda sitter på drygt 30 procent av väljarnas stöd, rapporterar BBC. 

Osäkert läge för Justin Trudeau

När liberala Justin Trudeau kom till makten var han en frisk fläkt för Kanada, som haft konservativa ledare under nästan ett decennium. Trudeau presenterade sig som en öppen feminist, klimatkämpe och förespråkare av ursprungsbefolkningens rättigheter.

Under sin tid som premiärminister har han legaliserat cannabis, ökat Kanadas invandringskvot och tagit bort kravet att ange kön i passet. Han har också drivit på för en progressiv klimatpolitik, bland annat genom en beskattning på fossila bränslen där intäkterna delas ut som skatteåterbäring.

Men samtidigt har han kritiserats för att ha misslyckats i att driva igenom några av sina största löften. Det handlar bland annat om ett löfte om att balansera årets budget, och att granska landets valsystem.

Dessutom har han anklagats för att komma med motstridiga budskap.

Klimatet står i fokus under Kanadas val

Ett tydligt exempel handlar om klimatpolitiken, som står i fokus inför morgondagens val. 

Den konservativa Andrew Scheer har varit öppet emot koldioxidskatten och drivit för att lätta upp trycket för oljeföretagen. Justin Trudeau har i sin tur stått fast vid sin klimatplan – men har också gett grönt ljus åt en ny oljepipeline.

För landets klimataktivister kom det som en chock.

– Många av oss såg honom som en helt annan typ av politiker och i slutändan har vi känt oss väldigt besvikna, nästan som om vi blivit bedragna, säger aktivisten och förstagångsväljaren och Rayne Fisher-Quann, 18, till The Guardian. 

”Black-face”-skandal äventyrar resultatet

Justin Trudeau har också stått i centrum för skandaler som skapat sprickor i den progressiva fasaden.

En av de största smällarna kom i september i år, då två bilder från 2001, varav en från en skolbok, fördes till ljuset. På bilderna är Justin Trudeau brunsminkad i ansiktet. Festen ska ha haft ”arabiskt tema”, vilket Time Magazine var först att rapportera.

https://twitter.com/TIME/status/1174452001448636423?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1174452001448636423&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fnyheter%2Fdagar-efter-avslojande-bilden-trudeau-i-rasistskandal-igen%2F

Enligt premiärministern hade han varit utklädd till Disney-karaktären Aladdin under festen. 

 – Jag borde vetat bättre redan då, men det gjorde jag inte. Jag gjorde det och jag är verkligen ledsen, sa Trudeau till Reuters vid tillfället.

Eftersom premiärministern varit en tydlig förespråkare av mångkultur var det många som hade svårt att godta ursäkten.

– Att se premiärministern bära ”blackface” är djupt upprörande. Det är förkastligt och kan härledas tillbaka till en historia av rasism och orientalisk mytologi som är oacceptabel, säger Mustafa Farooq, verkställande direktör vid Kanadas nationella muslimska råd till BBC. 

Taktikröster kan bli avgörande

Enligt den sammanställning av opinionsmätningarna som kanadensiska CBS gör finns det i nuläget 51 procents chans att Justin Trudeau och liberalerna vinner flest stolar, men utan majoritet, i valet. 

De konservativa beräknas ha 32 procents chans att vinna flest stolar utan majoritet.

Att statistiken ser ut som den gör, trots dödloppet, kan bero på att väljarnas inställning till att rösta taktiskt. Flera väljare uppges nämligen vara beredda att lyfta fram Trudeau för att inte riskera klimatpolitiken genom en röst på Andrew Scheer. 

Det även bero på att Trudeaus chanser ökar om tredjekandidaten, Jagmeet Singh från Nya Demokratiska Partiet, NDP, går med på att bilda en minoritetsregering. Jagmeet Singh, som besitter 13 procent av väljarstödet, har dock lagt fram krav om sex progressiva reformer för att det ska bli av.

Greta Thunberg på plats i Kanada:

Höll tal under klimatstrejk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.